Jela od palente, Gustafi i Crvena jabuka

(E. VELAN)
(E. VELAN)

U povodu blagdana sv. Maura, zaštitnika grada, Poreč nudi građanima cijeli niz sadržaja koji se protežu do nedjelje, najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare u Poreču.

Tradicionalno, izuzetno je aktivna lokalna Zajednica Talijana koja je danas u sjedištu Zajednice upriličila likovni ex tempore za porečku djecu. Sutra će se u klubu Galija predstaviti likovnjaci porečke Likovne udruge, a preksutra u 18.30 u Zajednici Talijana održat će se kulturno-umjetnički program.

Dan kasnije, u petak, popularni Circolo organizira turnir u briškuli i trešeti. Istog dana, u prostorijama Zavičajnog muzeja prof. Bojan Horvat održat će predavanje na temu "Poslijeratna obnova Poreča 1945. - 1952.", a uslijedit će svečanost dodjele priznanja, odnosno nagrada Sveti Mauro koju će uručiti gradonačelnik Edi Štifanić.

U subotu će se održati međunarodno natjecanje u udičarenju, a ispod šatora na Trgu slobode, održat će se 14. festival od palente s nizom degustacija domaćih jela s palentom.

U šatoru će svirati razni sastavi, predstavit će se porečke mažoretkinje a središnji koncert započet će u 20 sati s Gustafima i Crvenom jabukom.

Svečana će se misa održati u subotu u 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici, a nakon nje krenut će velika procesija ulicama starogradske jezgre i rivom. Nakon osamdeset godina procesija je održana prošle godine i već sada predstavlja izuzetni doživljaj jer će se u nju uključiti sve gradske institucije, udruge i organizacije.

- Procesija ne uključuje tek vjernike, ona je događaj cijele zajednice, istaknuo je župnik Milan Zgrablić, dok je dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović zaključila da je ovogodišnje izdanje dana zaštitnika osmišljeno da bi se zadovoljili svi ukusi, a Grad je za sve manifestacije izdvojio oko 120 tisuća kuna proračunskog novca. (Elio VELAN) 


Podijeli: Facebook Twiter