Jela od mladog luka, špinata i šparoga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šparoga, špinat i mladi luk nezaobilazni su na proljetnom jelovniku kao variva, juhe, pite ili prilozi, a idealni su i u palacinkama ili savijacama.

Kultivirane šparoge mogu se kupiti na tržnici veci dio godine, no divlje se pocinju prodavati od ožujka do lipnja, pa ih je šteta ne iskoristiti kao dodatak omletima, juhama ili nasjeckati za nadjev prhkim, povrtnim pitama te slanim palacinkama uz dodatak sira.

Ta biljka iz porodice ljiljana niskokalorican je dodatak ribljim i mesnim jelima te plodovima mora. Konzervirane šparoge stoje u kiselom ili slanom naljevu, a nakon otvaranja najbolje ih je odmah potrošiti. Šparoge se odlicno nadopunjuju s aromom mladog luka, osobito u fritajama, a mogu se i omotati šunkom s malo majoneze. Pritom je važno zapamtiti da što su šparoge mlade, to se krace pirjaju.

Pri kupnji mladog luka bitno je da su glavice cvrste i bijele, a vrhovi svježi i zeleni. Cuva se u plasticnoj vrecici ili dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku jer vrlo brzo gubi vitamine i minerale. Mladi špinat slastan je u salatama ili lazanjama, no njime se pune i cannelloni, valjcici od tijesta. Važno je da je masa kremasta i da se cannelloni mogu lako napuniti. Isprobajte nadjev od špinata, šunke i mozzarelle.



Brza salata s osvježavajucom kruškom
Salati od dvije kruške, bobama grožda i 200 g špinata dodaje se preljev od sira s plemenitom plijesni. Zacinite žlicom jabucnog octa i dvjema žlicama djevicanskog maslinova ulja te umiješajte 45 g potocarke i dvije žlice nasjeckanih oraha.

Voda od špinata ne smije se rabiti za juhu

Voda od kuhanja povrca može se iskoristiti za juhe, složence i umake. Tako se spašavaju hranjive tvari koje iz povrca izadu u vodu. To su pretežno vitamini i minerali otporni na toplinu. No vodu od kuhanja špinata i blitve bacite jer sadrži toksine.

Gurmansko predjelo u trenu

Salata od mladog špinata i slanutka odlicna je s pikantnim, mariniranim maslinama. Dodate li je na poprženi tost, dobit cete gurmansko predjelo.


Podijeli: Facebook Twiter