Jehnići već 5 godina višak uroda daruju Crvenom križu

Teodor, Elda i Marčelo Jehnić u njihovoj lišeri u Jehnići (J. PRODAN)
Teodor, Elda i Marčelo Jehnić u njihovoj lišeri u Jehnići (J. PRODAN)

Marčelo i Elda Jehnić iz Jehnići kraj Žbandaja već pet godina višak uroda sa svog poljoprivrednog imanja poklanjaju porečkom Crvenom križu. Ove su godine, unatoč suši i smanjenom urodu, poklonili 200 kilograma raznog voća i povrća koje su djelatnice Crvenog križa potom podijelile socijalno ugroženim obiteljima.

- Za sve je "kriva" gazdarica. Jedne smo godine razmišljali kamo ćemo z viškon povrća i voća ča nam je ostalo, pa se moja žena domislila da bi hi mogli pokloniti u Crveni križ. Niki daje staru robu, obuću i odjeću, a mi smo odlučili dati frišku, u opuštenoj atmosferi lišere njihove novoizgrađene kuće u Jehnićima opisuje Marčelo početak suradnje njegove obitelji i Crvenog križa.

- Svake godine kad je kraj sezone i zapru hoteli s kojima inače delan, ostane mi puno viška pa onda to podilin, djelatnice porečkog Crvenog križa organiziraju grupe i dođu pobrati to ča je ostalo, a kad imamo berbu grožđa, dođu nam pomoći. Bolje tako nego da sve zoren u zemlju, nastavlja priču Marčelo, a šinjora Elda dodaje da su jedne godine imali toliko toga da su napunili prikolicu kamiona.

- Kao i ostale istarske poljoprivrednike, i Jehniće je ove godine pogodila suša. - Grožđe nismo zalivali, jer ni bilo dozvoljeno, pa očekujemo da će berba biti manja za otprilike 50 posto, kažu.

U ova teška vremena, pogotovo za poljoprivrednike, teško je naći ljude kao što su Marčelo i Elda koji nesebično pomažu onima koji su u potrebi i to rade ne očekujući ništa zauzvrat. (Napisao i snimio Jurica PRODAN)

CIJELI TEKST ČITAJTE  PRILOGU ISTRA PLUS.


Podijeli: Facebook Twiter