Jeger: "Bez dlake na jeziku - o psima i ljudima"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naklada "Ljevak" ističe da nova knjiga Rujane Jeger "Bez dlake na jeziku - o psima i ljudima" ne spada ni u beletristiku ni u publicistiku, ali da je svakako prva domaća knjiga o psima te da je stoga možda začetnica jednoga posve novog pravca - hrvatske pasološke (kinofilske?) proze.

Svi već znamo kako se kaže: "Psi su veliko veselje" ili: "Vjeran kao pas", a tu je i popularan, ali ne manje točan marketinški slogan: "Psi su zakon". Prema nekim novijim teorijama, psi su s nama otprilike 30.000 godina.

Moglo bi se reći da je to ne samo najduža kooperacija, partnerstvo i simbioza, nego i uzajamni emotivni odnos između dviju vrsta visokointeligentnih sisavaca na ovome planetu - kaže se u uredničkoj napomeni te donosi dalje da je knjiga vrlo osobno i autobiografsko viđenje tog odnosa, to jest - priča o Rujani Jeger i njezinim psima koja će također možda biti korisna, a svakako zanimljiva i zabavna ne samo drugim vlasnicima, prijateljima i ljubiteljima, nego i onima koji psa nemaju ili (tek ili još) razmišljaju o tome da ga nabave.

Autorica pak unaprijed upozorava da se ne radi o sterilnoj knjizi lingvističko-politički korektnih i šturih savjeta o postupanju sa psom, nego da ima itekako sočnih tema o kojima vlasnici pasa ne "ćakulaju" u parkovima bez rumenjenja. (D. M./NL)


Podijeli: Facebook Twiter