Jeftinija voda za farme peradi,zasad ne i za tvornicu


Stanje domaće prehrambeno-proizvođačke industrije proteklih je godina poljuljano gospodarskom krizom, pa je novi posjednik Purisa d.d. u stečaju, tvrtka Valipile iz zagrebačkog predgrađa, pokrenula inicijativu za određivanje poticajne cijene vodovodne vode proizvođačima poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Istarskoj županiji.

Podržali su je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i supetarski načelnik Mario Bratulić, koji je za inicijativu također prije dva mjeseca dobio jednoglasnu potporu supetarskog općinskog vijeća. Prijedlog je nedavno (21. studenoga) stigao na stol nadzornog odbora Istarskog vodovoda, nadležnom za odlučivanje o kategorizaciji potrošača, kojim predsjeda Robert Velenik (zamjenik je Ivan Begić, a članovi Emil Soldatić, Damir Sirotić, Daniel Maurović, Katarina Nemet i Davor Salamun).

Inicijativa je djelomično prihvaćena u dijelu koji se odnosi na smanjenje cijene kubika vode za sve proizvodno-prehrambene peradarske farme koje će ubuduće, od 1. siječnja 2015. godine, umjesto dosadašnjih 11,11 kuna plaćati 4,42 kune za kubični metar vode, što je identična cijena kakvu plaćaju kućanstva, dok naknade ostaju iste.

- Zapravo se radi o proširenju odluke koja se dosad odnosila samo na farme za proizvodnju mlijeka, kazala je direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina, dodavši da se na smanjenje cijene za proizvodne pogone prehrambene industrije zasad nisu odlučili, niti će se o tome odlučivati na skupštini Istarskog vodovoda sredinom prosinca.

- Takva bi odluka zadirala u politiku cijena IVB-a, pa je potrebno prije svega izraditi sveobuhvatnu analizu cijena i troškova, što planiramo početkom godine. Smatramo da olakšice za određeni sektor prerađivačke industrije ne smiju dovesti u lošiji položaj naše ostale potrošače kojih imamo 63 tisuće, kaže direktorica Šuperina koju smo pitali je li od još koje tvrtke stigla inicijativa za olakšice.

S mnogih strana i stalno dobivamo inicijative za smanjenje cijena, pismene ili usmene, dobronamjerne ili manje dobronamjerne… Otkad gospodarska kriza traje svi žele smanjiti troškove proizvodnje, ali ne možemo svima udovoljiti, zaključila je ona.

- Na farmama sada imamo za 57 posto nižu cijenu, jednako kao i naši kooperanti, a to je značajan element u našoj proizvodnji, kaže Andrej Alilović, izvršni direktor tvrtke Valipile, koji je zadovoljan s tom promjenom, ali kaže da će ustrajati na inicijativi za uvođenjem posebne kategorije cijene vode za prehrambeno-prerađivačku industriju, budući da bi to jamčilo održivost i konkurentnost industrijske proizvodnje hrane u Istri. (Anđelo DAGOSTIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter