Jeftini krediti i dalje nedostižni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se dio gradana ponadao da ce uslijed devizne liberalizacije koja je na snagu stupila pocetkom ove godine lakše dolaziti do jeftinijih kredita u inozemstvu, cini se da baš i nije tako. Prema odgovorima banaka koje posluju u Hrvatskoj, njihove maticne banke mahom ne odobravaju kredite nerezidentima zbog velikih rizika naplate u koje se radije ne upuštaju.

Opcenito, kažu analiticari, prekogranicno kreditiranje gradana ni u samoj Europskoj uniji nije intenzivno, vecinom se ljudi zadužuju u zemlji u kojoj primaju placu, buduci da je i vecina instrumenata osiguranja vezana uz redovne priljeve.

Buduci da su, prema zadnjim podacima HNB-a, kod nas kamate na stambene kredite oko dva do tri postotna boda vece od prosjeka eurozone - jer se krecu oko šest do sedam posto, dok su vani oko cetiri posto - domace smo bankare upitali ocekuju li da bi se naši gradani u vecem broju mogli okrenuti inozemnim bankama te kako bi to utjecalo na tržište kredita u Hrvatskoj i kamatne stope.

Složen postupak

U Erste banci podsjecaju da su naši gradani mogli i dosad uzimati kredite kod banaka u inozemstvu, ali su prema deviznom zakonu bili dužni sredstva iz kredita primiti na racun kod hrvatske banke jer nisu smjeli imati otvorene racune u inozemstvu, osim u iznimnim slucajevima i to uz odobrenje HNB-a.

Liberalizacijom deviznog poslovanja od 1. sijecnja ove godine ukinuta je obaveza unosa sredstava iz kredita u stranoj zemlji u Hrvatsku te se dozvoljava slobodno otvaranje racuna kod banaka u inozemstvu, tako da ce se sredstva iz kredita dobivenog u inozemstvu moci i zadržavati u inozemstvu.

Naravno, ostaje i dalje na snazi obaveza osobe koja se zadužuje vani izvješcivanja o kreditnoj zaduženosti u inozemstvu o cemu oni trebaju voditi brigu, objašnjavaju u Erste banci.

- Gradani koji ne žele poslovati s hrvatskim bankama, nego bankama u inozemstvu, trebaju kao i dosad direktno kontaktirati te banke, isticu u Erste banci Hrvatska, dok su iz njihove centrale u Becu vec prije porucili da u pravilu ne kreditiraju nerezidente jer su instrumenti osiguranja preko granice, a situaciju na lokalnom tržištu ne poznaju.

Tocnije, ako je klijent hrvatski gradanin koji živi, radi i gradi kucu u Hrvatskoj, tada Erste Bank u Becu nece financirati njegove potrebe, vec ce ga radije uputiti na banku-kcer na lokalnom tržištu. Iz Erstea Hrvatska nadalje kažu da postupak uzimanja kredita u inozemstvu nije jednostavan.

Uvjeti kreditiranja, vele, ovise o namjeni, procjeni kreditne sposobnosti i procjeni rizika. Smatraju da liberalizacija novcanih tijekova ne bi trebala imati znacajan utjecaj na preferencije kompanija i gradana, stoga i u 2011. ocekuju rast kreditnih plasmana iznad prosjeka rasta tržišta.

Ništa za strance

U Splitskoj banci pojašnjavaju da su promjene deviznog režima uvedene u smislu otvaranja racuna i držanja depozita hrvatskih rezidenata u inozemstvu, dok je mogucnost podizanja kredita bila raspoloživa i prije ove zadnje liberalizacije. Medutim, kažu, u praksi se to rijetko dogada jer banke iz inozemstva u pravilu ne kreditiraju rezidente drugih država jer ne poznaju njihov pravni sustav niti rizike koje takvi plasmani povlace za sobom.

Stoga, ako se gradanin obrati vlasnici Splitske banke u Francuskoj, ona ce ga uputiti na banku u Hrvatskoj jer ne odobrava kredite hrvatskim rezidentima. U Splitskoj banci smatraju i da liberalizacija nece imati nikakav utjecaj na tržište kredita u Hrvatskoj.

Prekretnica ulazak u EU
U Raiffeisen banci (RBA) nemaju posebno reguliranu proceduru za upite klijenata o ponudi štednih i kreditnih proizvoda ostalih banaka, clanica Raiffeisen grupacije u inozemstvu. O navedenim proizvodima klijenti se mogu informirati u bilo kojoj banci Raiffeisen grupacije ili na njihovim web stranicama.

Glavni ekonomist RBA-a Anton Starcevic kaže da ponuda kredita za hrvatske rezidente iz inozemnih banaka ne bi trebala promijeniti potražnju za kreditima u domacim bankama buduci da je kreditiranje stanovništva djelatnost vezana uz obradu obimne dokumentacije na lokalnom jeziku i administriranje kredita uz poštivanje lokalne regulacije.

- Do pridruživanja Hrvatske EU-u ne ocekujemo razvoj prekogranicne ponude kredita za stanovništvo, izuzev u malobrojnim iznimnim slucajevima. Nakon prikljucenja inozemne banke registrirane unutar EU-a moci ce otvarati podružnice na teritoriju Hrvatske. Tada bi mogla ojacati ponuda kredita, no cijena tih kredita ne bi trebala odstupati od ponude domacih banaka, zakljucuje Starcevic.

Drukciji pravni okvir

U Privrednoj banci Zagreb vele da je odluka o tome gdje ce klijent podignuti kredit individualna. Opcenito, kako kod nas tako i u drugim zemljama banke uglavnom ne pribjegavaju praksi kreditiranja gradana u inozemstvu najcešce zbog smanjene mogucnosti kontrole i upravljanja rizicima izvan granica zemlje i drukcijeg pravnog okvira, kažu u PBZ-u.

Oni ce svojim klijentima pružiti sve raspoložive informacije sukladno potrebama i mogucnostima.


Podijeli: Facebook Twiter