Jedrilice ponovno povezuju Veneciju i Novigrad

Vesna Ferenac, Anteo Milos i Sergio Stojnić (K. FLEGAR)
Vesna Ferenac, Anteo Milos i Sergio Stojnić (K. FLEGAR)

Vjerojatno najstarija prekojadranska regata Transadriatica u svom 31. izdanju se nakon desetogodišnjeg izbivanja vraća u Novigrad. Jedrilice će ponovno povezati Veneciju i Novigrad od 5. do 8. lipnja, u organizaciji jedriličarskog kluba Diporto velico veneziano, a pod pokroviteljstvom Grada Venecije te domaćinstvo i suorganizaciju Grada Novigrada, ovdašnje Turističke zajednice i Lučke uprave Umag - Novigrad. Manifestaciju su na današnjoj konferenciji za novinare u marini Nautica predstavili gradonačelnik Anteo Milos, direktorica TZ-a Vesna Ferenac i ravnatelj Lučke uprave Sergio Stojnić. 

- Inicijativa je potekla od predstavnika kluba Diporto velico venezano, koji su prije šest mjeseci poslali e-mail s pitanjem jesmo li zainteresirani za povratak regate u naš grad. O tome sam obavijestio TZ i Lučku upravu, a reakcija je bila jednoglasna. Od kompletiranja marine Nautica smo bili u potrazi za takvim reprezentativnim eventom, pa je sve vrlo brzo dogovoreno i organizirano. Radi se o dugoročnom povratku ove manifestacije korijenima. Transadriatica je, naime, pokrenuta 70-ih godina na ruti Venecija - Novigrad - Venecija, rekao je Milos.

Istaknuo je da Novigrad svoju turističku priču u bitnom dijelu gradi na nautici te da nautički gosti prepoznaju ovdašnje vrsne ugostitelje. Ferenac je naglasila da Transadriaticu karakterizira sportski dio, ali je puno snažniji onaj obiteljski. Najveći dio posada su upravo obitelji koje ovaj događaj koriste za opuštanje i aktivan odmor.

Dolazak jedriličara koji trebaju prijeći 70-ak nautičkih milja predviđen je tijekom petka. Novigrađani će sudionike dočekati bogatim gastronomskim, sportskim i zabavnim programom. U petak i subotu će se od 19 sati u gradskoj lučici Mandrač prvi put održati dvodnevne večeri novigradske kapešante, u sklopu Gnam Gnam Festa, s degustacijom jela od Jakobovih kapica i drugih školjaka, prezentacijom i degustacijom lokalnih vina, maslinovih ulja i drugih proizvoda te zabavno glazbenim programom. Tu su i boćarski turnir i drugi sportovi, obilazak grada i degustacije specijaliteta. Povratak jedrilica za Veneciju je predviđen u subotu oko 20.30 sati.

Stojnić je skrenuo pažnju na emotivnu crtu regate koje se članovi Diporta velica veneziana i mnogi Novigrađani s nostalgijom prisjećaju. Podsjetio je da je Transadriatica započela kao regata za jednočlane posade, od čega se uskoro odustalo zbog gustog noćnog prometa i mogućih opasnosti. Svake je godine okupljala sve više brodova, a vrhunac je dostignut s 85 jedrilica. Ispričao je i da je održana i ratne 91. godine, kad je odgođena na samo mjesec dana, dok su 95. brodovi stigli puni humanitarne pomoći, lijekova, odjeće i drugih potrepština.

Transadriatica je Novigrad privremeno napustila u potrazi za boljim uvjetima koji su ovdje postignuti izgradnjom nove marine i značajnim razvitkom infrastrukture, turističkog smještaja i sadržaja.

U povratničkoj regati sudjelovat će jedrilice od 7,5 metara dužine na više, a novigradski domaćini će dodijeliti pehar onoj najmanjoj koja uplovi u gradsku luku. Poziv za sudjelovanje upućen je i domaćim nautičarima kojima se pruža jedinstvena prilika uplovljavanja u središte Venecije, gdje sudionike očekuje vez za plovila sedam dana prije i nakon regate, bez naknade. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter