Jedriličarsku regatu World Match Racing Tour predvode zlatni olimpijci Fantela i Marenić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svečanom ceremonijom u uvali Peškera danas je službeno otvoreno jedriličarsko natjecanje World Match Racing Tour koje se do nedjelje prvi put održava u Poreču u sklopu Croatia Match Cupa, najprestižnijeg natjecanja u jedrenju. Nakon postrojavanja posada, jedriličare iz deset svjetskih zemalja i isto toliko timova pozdravili su gradonačelnik Loris Peršurić i direktor Turističke zajednice Nenad Velenik, poželjevši im dobrodošlicu u Poreč i dobar vjetar iduća tri dana, a okupljenima su isto poželjeli i predstavnici organizatora i sponzora.

Dvije najbolje momčadi iz akvatorija porečke Peškere kvalificirat će se u finale u kojem pobjednike čeka nagrada od milijun dolara, pa se u naredna tri dana, uz mnogobrojnu stranu i domaću publiku koja će bodriti favorite i uz bogat popratni cjelodnevni program, očekuje prava pomorska bitka.

Vrhunski šou

Hrvatsku predvode zlatni olimpijci iz Rija, Šime Fantela i Igor Marenić, kojima će sutra biti premijerni nastup na katamaranu, a uz njih hrvatsko jedrenje predstavljaju Mihovil Fantela, Porečan Patrik Damijan i riječki jedriličar Rajko Kujundžić. Dinamične i neizvjesne taktičke borbe plovila odvijat će se u blizini obale, pa ih publika može neposredno pratiti, što je u konačnici vrhunski sportski show za gledatelje na lokaciji i za one koji globalno prate live prijenose i analize.

- Zahvaljujem se organizatorima što su izabrali upravo Poreč, jer ovakav vrhunski sportski događaj doprinosi promociji grada i izvan sezone, što nam dokazuje da se turizam ne događa samo ljeti. Neizvjesna nadmetanja jedriličarske formule 1 bit će nadopunjena i raznolikim zabavnim sadržajima te ekskluzivnom eno-gastro ponudom, pa svakako pozivam sve građane i goste da se ovoj značajnoj manifestaciji pridruže. Nadam se da ćemo opravdati sva očekivanja, jer Poreč je grad sporta, kulturne baštine, odnosno miks svega toga - rekao je Peršurić

Velenik je naglasio da strategija razvoja turizma podrazumijeva i podržavanje manifestacija koje su povezane s morem i morskim sportovima. Istaknuo je da će ova manifestacija prerasti u nešto veliko, prepoznatljivo i tradicionalno, te će to biti motiv dolaska novih gostiju u terminu predsezone.

Nakon pozdravnih govora i predstavnika sponzora turističke tvrtke Valamar, ali i organizatora, agencije Fakat i DMC Scandinavian Tours, te vlasnika licence formule jedan na moru Roberta Magnussona, organizator je nažalost priopćio i jednu tužnu vijest. Naime, tijekom jučerašnjih treninga član hrvatske posade Patrik Damijan je zbog ozljede ramena odustao od natjecanja. S obzirom na sve što je Damijan učinio u prethodnom periodu ne bi li se natjecanje održalo u Poreču, organizator ga je nagradio proglasivši ga direktorom utrke, a on je stupanjem na pozornicu suzni očiju zahvalio na imenovanju. (I. GRGAT)








Podijeli: Facebook Twiter