Jedrilicarski spektakl u Trstu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najbolji hrvatski maxi krstaš "Shining Umag(o) Maxi" s kormilarom Urošom Zuanom na održanoj 41. Barcolani ciljem je prošao sedmi, a na koncu je diskvalificiran. Takav rezultat se dao naslutiti vec pri startu najmasovnije svjetske jedrilicarske regate. Naime, 20-clana posada umaškog broda iz jedrilicarskog kluba "Fijandara 1975" nedvojbeno je prešla startnu liniju nekoliko sekundi prije startnog signala. Jurica Šiljeg, koji je na jedrilici radio na pramcu i s jedrima, jucer nam je pojasnio njihovo videnje regate.

- Satove smo podesili kad su organizatori dali pripremni signal i prema tome smo se ravnali pri startu. Nismo prešli startnu liniju prije vremena, vec tocno 10 minuta nakon prvog signala, dakle u 10 sati. No, problem je bio u tome što je za nekoliko sekundi kasnio startni signal, pucanj iz topa, pa su nas zbog toga suci diskvalificirali. Smatramo da smo ispravno postupili startavši na vrijeme, iako je to bilo prije zvucnog signala, te smo zbog toga uložili žalbu na odluku sudaca. Uz nju, uložili smo još dvije. Smatramo da su nas suci oštetili i na cilju jer, iako smo bili 1,5 metara ispred šestoplasirane posade, upisano je da je ona bila ispred nas. Treca žalba odnosi se na start regate. Drugoplasirani u ukupnom poretku je na startu bio ispred nas i prešao liniju prije 10 sati. U žalbi smo zatražili da se taj natjecatelj diskvalificira. No, suci su odbacili sve naše žalbe, rekao nam je Šiljeg po povratku iz Trsta.

Pobjedu je u konkurenciji 1789 jedrilica, što Barcolanu cini jednim od najmasovnijih natjecanja na svijetu, odnio slovenski Maxi Jena, najbrži od 995 jedrilica koliko ih je prošlo ciljem. Regatu je pratilo više od 100 tisuca posjetitelja s obale.


Podijeli: Facebook Twiter