Jedriličari ipak ostali na kopnu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jak do olujni jugozapadnjak koji je jučer puhao u pulskom akvatoriju i valovi koji su ulazili izravno u Valsaline, ostavili su 529 jedriličara i članova posade na kopnu prvog dana regate.

- Nažalost, ovog puta se prognoza pokazala točnom kad je najmanje trebalo. Jugozapadnjak koji su najavljivali bio je prejak, na kopnu smo već u 8 sati mjerili 28 čvorova, što je značilo da start neće biti u zakazano vrijeme (10 sati). Ted Weidlich i ja kao voditelji na regatnim poljima za klase optimist i laser, te predsjednik kluba Vladimir Barbić održali smo sastanak, kontaktirali lučku kapetaniju i zatražili dozvolu za isplovljavanje. Njihov odgovor bio je negativan, te smo odgodili start za 2 sata - rekao nam je Refko Ganić, voditelj regatnog odbora za klasu optimist i sportski direktor JK Vega.

S obzirom na to da je vjetar u toku dana pojačao, u podne je stigla konačna odluka: Sva natjecanja odgođena su do sutra.

- Ovim putem želio bih se zahvaliti lučici Delfin, JK Uljanik Plovidba i Tehnomont Marini Veruda što su nam omogućili spuštanje gumenjaka na njihovim dizalicama i navozima, kao i besplatan vez za sve sudionike tokom regate. To nam puno znači u danima kad puše jak jugozapadnjak koji u Valsalinama stvara velike valove i otežava pristup molu - rekao je Vladimir Barbić, predsjednik Vege. - Odgodom natjecanja jedriličari i treneri imali su prilike više razgledati Pulu, uživati na klizalištu, posjetiti Međunarodni Sajam knjiga u Istri, slikati se u Areni. To je dio koji se često na jedriličarskim natjecanjima zanemaruje, budući da se većina vremena provede na moru. No, edukacija u ostalim segmentima izvan jedrenja te proširivanje horizonta u školskom uzrastu više je nego važna. Jedriličari s trenerima često provode više vremena nego s roditeljima, pa je jako važno da zajedno sudjeluju u aktivnostima koje nisu vezane isključivo za jedrenje. Vjerujemo da su slobodno poslijepodne svi dobro iskoristili.

Start za danas najavljen je za 10 sati, prema prognozi zapuhat će bura, a na programu su četiri jedrenja. (G. BARBIĆ, Snimio: M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter