Jedriličari dobili nove prostorije za rad svoga kluba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedriličarski klub Brioni iz Fažane od proteklog se tjedna može podičiti novim klupskim prostorijama. Općina Fažana je naime kupila, i klubu postavila montažnu kućicu na obali, uz trajektno pristanište za Brijune ne bi li članovi kluba imali svoje prostorije.

- Imali smo kancelariju i do sada, ali trebao nam je prostor da ne držimo materijal i opremu po kućama, rekao je tajnik kluba Milorad Belušić

Cilj je očuvanje tradicijskih plovila

- Sada možemo tu odlagati i bove, plutače, mreže i slično. Objekt ima 14 kvadrata i sanitarni čvor. Po prostornom planu tu je i predviđen ovakav objekt. Mada je riječ o montažnoj kućici, izvana, s ukrasnim kamenom i škurama kakve su imale stare istarske kuće, djeluje kao da je oduvijek tu na obali, na rubu stare jezgre Fažane, kaže Belušić.

Takav objekt, koji slijedi tradicijske kanone, zapravo je i u skladu s karakterom Jedriličarskog kluba Brioni, kluba koji postoji deset godina i okuplja 30-ak članova.

- Jedan od osnovnih ciljeva našeg kluba je očuvanje tradicijskih plovila, kao što je batana. Drugi je cilj prenošenje tog znanja i vještina na mlade. Sve je manje ribara u Fažani pa su i mladi sve manje orijentirani prema moru na taj način. Za koju godinu neće biti onih koji znaju jedriti. Ostao je jedan stariji mještanin koji to zna od rođenja, ostali svi to moraju učiti iz početka, rekao je potpredsjednik društva kapetan Ivica Baradić.

Za mlade će uskoro krenuti i obuka - dogovoreno je da od jedriličarskih klubova dobiju jedrilice klase Optimist koje će moći spuštati u more tik uz svoju novo sjedište, između gata i plaže zvane Badel. (Z. STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter