Jedrilica se nasukala na lukobran, jedna osoba teže ozlijeđena

Repertoar je bio satkan od Oliverovih uspješnica
Repertoar je bio satkan od Oliverovih uspješnica

Jedna osoba teže je ozlijeđena uslijed nasukanja jedrilice u području umaške luke. Lučka kapetanija Pula izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastruktre i Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o pokrenutoj spasilačkoj akciji slijedom poziva pogibelji sa nasukane jedrilice.

Poziv je u pulskoj Kapetaniji zaprimljen sinoć, 31. svibnja u 20.30 sati, nakon čega su službenici Lučke ispostave Umag odmah isplovili prema nasukanoj jedrilici, 10 metara duljine, talijanske zastave sa dva člana posade, skipper G.Š. i mornar Š.M, oba hrvatski državljani, a koja se nasukala na hridi lukobrana umaške luke. Prilikom nasukavanja skipper je zadobio teže tjelesne ozljede u vidu prignječenja noge te nekoliko posjekotina kože, a koje je prema svjedočenju drugog člana posade zadobio u pokušaju osiguravanja vanbrodskog pogonskog stroja od ispadanja sa jedrilice.

U trenutku spašavanja dvojice brodolomaca jedrilicu regatnog tipa nije bilo moguće odsukati jer je već zaprimila znatnu količinu mora u potpalublje dok su na moru vladali nepovoljni plovidbeni uvjeti uslijed jakih udara južnoga vjetra, stoga je dvoje članova posade prekrcano na plovilo pulske kapetanije i prevezeno u Umag, odakle su dalje preuzeti u postupanje od djelatnika Hitne medicinske pomoći.

Današnjim očevidom utvrđeno je da se nasukanje dogodilo sinoć u 19.30 sati tijekom isplovljavanja iz umaške luke i netom nakon razvijanja glavnog jedra, kada je iznenadno jaki udar južnog vjetra jedrilicu odbacio na obližnje lukobranske hridi. Posada nije odmah po nasukanju obavijestila o pomorskoj nesreći budući da su pokušali samostalno odsukati jedrilicu, odnosno, osigurati je od potapanja, a tek nakon ozljeđivanja jednog člana posade uputili su poziv pogibelji.

Nasukana i znatno oštećena jedrilica ostala je na poziciji pomorske nesreće, no obzirom da ne predstavlja opasnost za sigurnost odvijanja pomorskog prometa, nadležna Lučka ispostava Umag naložiti će komercijalno odsukavanje. (GI/Foto: Ilustracija)





Podijeli: Facebook Twiter