Jedrilica s imigrantima dotegljena u Gruž

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedrilica sa 65 imigranata dotegljena je u grušku luku u Dubrovniku. Jedrilica je plovila iz Grcke prema Italiji. Nakon kvara motora, sinoc im je pomogla hrvatska Obalna straža na podrucju južno od Mljeta.

Imigrantima iz Somalije, Egipta, Sirije i Afganistana podijeljeni su voda, hrana i lijekovi. Ciljana destinacija bila im je Italija. Nakon cjelonocnog pregovaranja i nakon što su shvatili da im prijeti humanitarna katastrofa, pristali su na tegljenje prema luci Gruž.

Jedrilicu su u luci Gruž docekali brodovi kapetanije i policije. Po rijecima predsjednika Županijskoga stožera za zaštitu i spašavanje i zamjenika župana Frana Skokandica, taj je stožer spreman prihvatiti imigrante koji ce biti smješteni na luckom podrucju na Kantafigu pošto ih pregleda lijecnicki tim.

"Lijecnicki tim sastavljen je od epidemologa i dva lijecnika opce prakse koji ce provjeriti zdravstveno stanje imigranata, nakon cega ce se obaviti i dezinsekcija jedrilice", istaknuo je Skokandic. Dodao je da je smještaj osiguran u luckom podrucju u zgradi ispod mosta dr. Franje Tudmana, gdje ce dobiti hranu i medicinsku pomoc.

Što ce biti dalje s imigrantima, Skokandic nije mogao reci, isticuci da su poslani upiti ministarstvima zdravstva, vanjskih i unutarnjih poslova koja bi trebala odgovoriti koja je daljnja procedura s tom ljudima. Policija bi trebala utvrditi cinjenice o okolnostima te havarije. (Hina, foto T. PLAZIBLAT/CROPIX)

 


Podijeli: Facebook Twiter