Jedrilica potonula kod Splita, nema ozlijeđenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedrilica potonula kod Splita, nema ozlijeđenih

 

Jedrilica dužine 9,9 metara, s ukupno četiri člana posade, dvoje hrvatskih i dvoje britanskih državljana, potonula je sinoć kod Splita, no nitko nije ozlijeđen, izvijestilo je danas Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Dojava građana o plovilu u opasnosti od potapanja u blizini Splita zaprimljena je sinoć iza 21 sat, a djelatnici splitske Lučke kapetanije oko 21.40 sati doplovili su do mjesta havarije, u splitskoj uvali Kašuni.

Na jedrilici opremljenoj pogonskim strojem snage, luke upisa Split, bilo je četvero članova posade, od toga dvoje britanskih državljana - A. C. (1974.) i F. W. (1975.), te dvoje hrvatskih državljana J. R. (1982.) i S. K. (1968.), koji je vlasnik i ujedno voditelj jedrilice.

Svih četvero brodolomaca odmah su prekrcani na plovilo Lučke kapetanije.

Pregledom jedrilice utvrđena su oštećenja trupa te ju je brod Kapetanije uzeo u tegalj. No, brzo potom je došlo do jačega prodora mora u potpalublje jedrilice, zbog čega su djelatnici Kapetanije morali jedrilicu otpustiti iz teglja te je potonula nedaleko od mjesta nesreće, u uvali Kašuni.

Četvero brodolomaca prevezeno je u Split, a djelatnici Lučke kapetanije počeli su očevid o uzrocima pomorske nesreće.

Prema zasad prikupljenim podacima, utvrđeno je da je jedrilica oštećena zbog udara u obalu tijekom plovidbe uvalom Kašuni, zbog čega je došlo do prodora mora u potpalublje.

Vlasnik jedrilice kojemu je alkotestiranjem utvrđeno 0,18 g/kg alkohola, izjavio je da je do udara u obalu došlo zbog toga što su se jedra zapetljala i nije se moglo manevrirati jedrilicom, što će biti razjašnjeno okončanjem očevida.

U trenutku potapanja u tanku jedrilice ostalo je oko 30 litara dizelskoga pogonskog goriva koje nije počelo istjecati i nije utvrđeno onečišćenje mora. Zato je vlasniku jedrilice izdan pisani nalog da što prije organizira komercijalni izron i tegalj havarirane jedrilice, navode iz Ministarstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter