Jedrenje: Stipanović pobjednik Miamija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović pobjednik je regate Svjetskog kupa u Miamiu u klasi laser, Šime Fantela i Igor Marenić zauzeli su četvrto mjesto u klasi 470, dok je Ivan Kljaković Gašpić sedmi u finnu.

Tonči Stipanović definitivno se pokazao kao broj jedan u muškom samcu Laseru. U floti od skoro sto kormilara bio je najbolji, odradio je taktički plov za odličja, kontrolirao protivnike koji su mu igrali za prvo mjesto, a bilo ih je više, i uzeo ukupnu pobjedu.

"Bilo je teško i uzbudljivo u plovu za odličja, bilo je više vala nego vjetra, te je bilo teško držati se taktike, ali znao sam ako uđem u prvih pet, a Cipranin Kontides i Australac Burton budu iza mene da zlato ne mogu izgubit, tako da sam kontrolirao njih. Zadovoljan sam jako jer nismo puno trenirali nakon Omana, nije bilo vjetra u Splitu", kazao nam je Stipanović.

Mladi Filip Jurišić bio je sedmi u plovu za odličja, a pripalo mu je u konačnici deseto mjesto. Plasman u plov za odličja prvi put dosad na regati Svjetskog kupa.

U dvojcu 470 Šime Fantela i Igor Marenić su bili treći u plovu za odličja, regatu su završili na četvrtom mjestu, s mirnoćom posade koja je već duži niz godina u svjetskom vrhu. "Sve je na svom mjestu. Dobro smo jedrili, ova regata nam što se tiče uvjeta na moru nikako nije bila po guštu i više smo nego zadovoljni da smo u uvjetima koji nam nisu odgovarali zauzeli četvrto mjesto. U Miamiu smo bili skoro mjesec dana, odradili smo i dobre pripreme, više nego dobra odluka", kazao je Igor Marenić.

Prvo mjesto u ovoj klasi zauzeli su Francuzi Bouvet i Mion. Peto mjesto u plovu za odličja Ivanu Kljakoviću Gašpiću donijelo je sedmo mjesto u Finnu. Duga je regatna stanka iza Ivana, ali nije ga omela da ponovno se smjesti u samom vrhu poretka. Pobjednik u Finnu je Britanac Giles Scott. Nakon Australije, Kine i SAD-a svijet olimpijskog jedrenja se vraća u Europu za završnicu Svjetskog kupa u travnju u Palma de Mallorci i Hyeresu, što je uvod u ljetni dio sezone europskih prvenstava, s kulminacijom u rujnu na Svjetskom prvenstvu u španjolskom Santanderu gdje će se jedriti za olimpijske norme za Rio. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter