"Jednostavnost" Ane Fornažar u kinu Valli

Autorica ispred svojih radova (M. ANGELINI)
Autorica ispred svojih radova (M. ANGELINI)

Izložba fotografija Ane Fornažar naziva "Jednostavnost" otvorena je sinoć u atriju pulskog kina Valli. Autorica je za izložbu odabrala mahom portrete koji su nastali tijekom njenih putovanja u Indiju i Afriku. Da ugođaj bude potpun, pripremila je i glazbenu podlogu s ta dva kontinenta, a publika je mogla kušati i tipičnu hranu mjesta koja je autorica posjetila - halvu, pečene banane i neizbježan kuskus

Fotografije prikazuju žene s tržnica u Indiji, stanovnike zemlje Dogon i pripadnike plemena Pigmejaca u Africi. Fotografije su snimane u Maduraju i Mumbaiju u Indiji te po selima u državama Mali i Kamerun u Africi, u razdoblju od 2010. do 2013.

- Veliki sam zaljubljenik u putovanja u daleke zemlje i to me nadahnjuje. Kako sam počela putovati tako sam se počela i mijenjati jer nam susret s civilizacijama koje su potpuno različite od naše u potpunosti može promijeniti sustav vrijednosti, kazala je Fornažar na otvorenju. Najviše je inspiriraju tržnice i ruralna područja gdje može pronaći lokalne proizvode. Dogodilo joj se da su se mnogi ljudi bojali fotoaparata jer ga nisu nikad ni vidjeli, no uspjela je stupiti u kontakt s ljudima koje je htjela fotografirati i koji su na kraju na to i pristali.

Povjesničar umjetnosti Marino Baldini kazao je da je postav dobro "legao" u prostoru koji posjećuje velik broj ljudi.

- Izravnost postava na dublji i antropološki način svjedoči istinu. Ovaj je svijet za naš način života izgubljen. Radi se o gotovo klasičnom svijetu o kojem smo učili u školi. Stoga su i subjekti fotografija klasični likovi – likovi koji su ispunjeni sadržajem i koji znaju što žele zato što ne obiluju informacijama i službenim obvezama koje karakteriziraju naše društvo, zaključio je Baldini.

Ana Fornažar je 2007. izlagala svoje fotografije s putovanja u Meksiku, a nekoliko je puta izlagala na skupnim izložbama udruge "Format" iz Pule i Udruge fotografa Istre, te na natjecateljskim izložbama fotografije u Istri. (B. VINCEK; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter