Bez badema su nezamislive blagdanske delicije. Bogat je mastima, mineralima, vitaminima, ali i visoke kalorijske vrijednosti, pa ipak pripazite na konzumaciju prhkih kolacica s bademima.
Posebice je omiljen sastojak tradicionalnih autohtonih kolaca u Dalmaciji i na otocima, gdje se nacini njihove pripreme i danas ljubomorno cuvaju. Poznati su tako originalni slatkiši, radeni po bakinim receptima i cuvani kao najstrože tajne, a koji su nezaobilazni u gastronomskoj ponudi otoka i grada Korcule.
To su amareti, kolaci zlatne boje i neodoljivog okusa u kojem dominiraju mljeveni bademi. I ovih ce se blagdana naci na trpezama ne samo Korculana nego i svih onih koji su barem jedanput okusili bogat okus kolaca u koji idu i jaja, a upotpunjen je koricom limuna i narance.
Amareti
Sastojci: 4 bjelanjaka, 350 g mljevenih badema, 300 gr šecera u prahu, 3-4 kapljice ekstrakta gorkog badema, malo korice limuna.
Priprema: Stuci bjelanjke i na-vrh-noža soli. Pomiješati šecer s bademima, dodati žlicicu sode-bikarbone i sve dobro izmiješati te sjediniti s bjelanjcima. Mutiti još dugo, dok ne postane gusta žitka smjesa. Dodati ekstrakt i koricu limuna i još izmiješati.
Najbolje je imati male slasticarske obruce koji se stave na papir za pecenje i s dvije žlice pune smjesom. Tako cete dobiti savršeni oblik. Možete ih i sami naciniti od kartonskih traka obloženih folijom, a možete jednostavno vaditi u košarice i kalup za mafine. Peci desetak minuta na 200 stupnjeva.
Savjet: Poslužite ih uz prošek ili maraskino.