Jednostavno, brzo i jeftino osvježenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Želite li se osvježiti, možda nekog pocastiti, a da to bude egzoticno i atraktivno, istovremeno brzo, jednostavno i jeftino, imamo nekoliko dobrih prijedloga za vas. Zasigurno su ljeti prvo što asocira na osvježenje - kokteli. Uz bazna pica poput votke, ruma i gina te sezonskog voca u trenu je moguce dobiti ovaj iznimno ukusan napitak.

Karlo Damijanic, mladi Puljanin, priznati barmen svjetske razine, otkrio je našim citateljima nekoliko recepata.



Naravno, poceli smo od apsolutnog hita medu koktelima vec nekoliko godina, a to je njegovo visocanstvo Mojito. Sve što je potrebno da bi se dobio ovaj ukusan koktel je polovica limete, šest do osam listica svježe mente, tri cajne žlicice smedeg šecera, 0,3 dl mineralne vode ili sode te 0,5 dl ruma (Havana).

Dakle, u cašu od tri decilitra treba staviti na cetiri dijela podijeljenu limetu kojoj se dodaje smedi šecer, a onda zgnjeci. Potom dodajemo mentu i mineralnu vodu ili sodu.

Zatim valja cašu do vrha napuniti drobljenim ledom u što se na kraju dodaje rum. Preporucuje se Havana buduci da se samo s takvim dobiva željena aroma. Lagano se sve promiješa žlicom, ukrasi listicima mente i - Mojito je spreman za ispijanje.



Drugi vrlo ukusan koktel koji ovaj mladi znalac preporuca je Caprioska alla fragola. Za njega je potrebna polovica limete, cetiri svježe jagode (po mogucnosti zrele, odnosno slatke), tri cajne žlicice bijelog šecera i 0,5 dl votke (Absolut).

Takoder, u cašu od tri decilitra treba staviti pola limete ponovno izrezanu na cetiri dijela, zatim sitno izrezane jagode, šecer i sve zajedno zgnjeciti. Cašu potom do vrha ispuniti drobljenim ledom i preliti votkom. Lagano promiješati i dekorirati jagodom.



Iza imena Gin & Grapes takoder se krije odlican koktel koji cine svježe bijelo grožde, sirup od bazge, limun i gin. Potrebno je u shaker staviti desetak bobica grožda i dobro ih izgnjeciti dok ne puste sok.

Potom vrijedi iscijediti svježi limun i dodati dva decilitra njegova soka u grožde. Tomu onda dodati 0,2 dl sirupa od bazge, 0,5 dl gina (Beefeater) i cetiri do pet kockica leda. Dobro sve treba protresti i kroz sito procijediti u cašu za martini. Za primamljivu dekoraciju potrebna je tek koja bobica grožda. Cisti, procijedeni i vrlo ukusan koktel gotov je u trenu.


Podijeli: Facebook Twiter