Jednostavnim klikom do znanja

Bez udžbenika i pune torbe (Vanesa BEGIĆ)
Bez udžbenika i pune torbe (Vanesa BEGIĆ)

Pulska Osnovna škola Centar ove godine slavi 150. obljetnicu svoga djelovanja. Među brojnim programima obilježavanja ove značajne godišnjice te aktivnostima koje se tu provode, treba napomenuti i činjenicu da je od jeseni tu krenuo jedan razred, 1.a razred, koji nastavu prati isključivo na tabletima, bez klasičnih knjiga.

Podrška roditelja

- Roditelji su nas podržali u toj inicijativi i nabavili računala, jer u konačnici, ta će im računala biti potrebna do kraja četvrtog razreda i neće morati kupovati knjige, a mi smo, nakon što nam je Grad omogućio wi-fi sustav, uz pomoć izdavača osigurali digitalne udžbenike. Roditelji su mogli birati žele li da djeca pohađaju klasičnu nastavu, s tradicionalnim, papirnatim udžbenicima, ili pak ovako modernu nastavu zahvaljujući tehnologijama, odnosno iPad računalima. Neki roditelji su željeli da djeca uče iz papirnatih udžbenika, njih 15-ak, dok su se svi ostali opredijelili da djeca budu ukorak s modernim tehnologijama. No, treba napomenuti da kod onih roditelja koji su se opredijelili za udžbenike, razlog nije bio financijske prirode niti otpora prema tehnologiji, neki su jednostavno željeli da njihova djeca uče po tradicionalnim, klasičnim principima, kao što su to i oni učili, iako se i u radu toga razreda koriste informatičke tehnologije, rekla je ravnateljica škole Melita Milić.

Kako to funkcionira u praksi, mogli smo se uvjeriti jučer, posjetivši ih tijekom prvog sata, kada su učili, odnosno ponavljali brojeve od 11 do 20. Za nekoga tko je pohađao škole u doba klasičnih udžbenika, i ispunjavao tijekom prvog razreda pisanke crtama, kružićima i kockicama poput niže potpisane novinarke, ovakav način rada djelovao je gotovo pa nezamislivo.

Svako dijete ima ispred sebe tablet, gdje piše brojke, slova, uče iz e-udžbenika, bez da imaju punu torbu udžbenika. Oni nisu primjerice tužni jer su danas zaboravili knjigu iz matematike ili prirode, sve to imaju u digitalnom obliku. Uz učiteljicu Ivanu Ruba, koja je u sve to trebala uložiti veliki trud i rad, što je svakako bio i značajan izazov, djeca usvajaju sve, rekli bismo "klasične" sadržaje na moderan način.

Sve umreženo

- Djeco, sada ću Vam napisati lozinku, prepišite je s ploče, logirajte se i riješite zadatak, pišite brojeve od 11 do 20, i onda mi to pošaljite, kazala je djeci učiteljica Ivana.

Za očekivat je bilo potom da će djeca nositi do njezinog stola bilježnicu, odnosno tablet i pokazivat joj kako su to riješili, no međutim, riješeni su zadaci odmah "doletjeli" do njezinog tableta, gdje je vidjela tko je sve riješio zadatke i jesu li točni.

- Super je tako učiti, učiteljica sve odmah vidi kada se logiramo, kako radimo, zabavno je, zanimljivo, povikali su jednoglasno klinci.

Kada im je učiteljica rekla sada ćemo malo raditi iz udžbenika, kazali su "hoćemo još s tabletom", na što ih je učiteljica podsjetila "da je udžbenik u tabletu", jer taj tablet dakako sadrži sve e-knjige. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter