Jednostavnija legalizacija turistickih objekata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatskom turizmu nesumnjivo je potreban novi investicijski ciklus koji bi, uz brojne druge mjere i aktivnosti koje provode javni i privatni turisticki sektor, utjecao na podizanje konkurentnosti cjelokupnog sektora, što nam je glavni cilj, rekao je ministar turizma Veljko Ostojic na sastanku s predstavnicima ureda državne uprave u županijama i gradu Zagrebu.

Upravo s tim ciljem Ministarstvo intenzivno radi na pripremi prijedloga za izmjene i dopune zakonske regulative vezane uz turisticki sektor, isticu iz Ministarstva turizma u priopcenju o sastanku održanom na inicijativu Ministarstva turizma, a u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uredenja te Državnog inspektorata.

Kako bi omogucili što kvalitetnije provodenje turisticke sezone te pojednostavili proceduru i time olakšali poslovanje u turistickom sektoru, predstavnici dvaju ministarstava, Državnog inspektorata i ureda državne uprave raspravljali su o prijedlozima za izmjenu i dopunu Zakona o postupanju s nezakonito izgradenim gradevinama, posebno onim turisticke i ugostiteljske namjene, te o izdavanju rješenja za obavljanje tih djelatnosti.

Cilj je omoguciti legalizaciju veceg broja zgrada te osigurati jednostavniji proces ishodenja rješenja, objasnila je zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uredenja Anka Mrak Taritaš i dodala kako je jedan od zadataka do kraja definirati uvjete za promjenu namjene objekata.

Na sastanku su predstavljene nedavno usvojene izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koje su pojednostavile postojecu proceduru, ali i sprijecile moguce zatvaranje velikog broja objekata, posebno kampova, a time i radnih mjesta.

Iz Ministarstva podsjecaju da je tim izmjenama produžen rok za kategorizaciju kampova do 30. travnja 2015. godine, dok je, prema ranijim zakonskim odredbama, taj rok trebao biti do 9. srpnja ove godine.

Novosti su vezane i uz izdavanje rješenja za nastavak obavljanja ugostiteljske djelatnosti te uz pružanje ugostiteljskih usluga u domacinstvima. Ministarstvo turizma, u suradnji s kljucnim institucijama i strukovnim udrugama u turizmu, intenzivno radi i na pripremama izmjena i dopuna Zakona o pružanju usluga u turizmu, zakona vezanih uz rad turistickih zajednica te Zakona o turistickom i ostalom gradevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter