Jednostavan pristup svježoj vodi za piće i u školi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jednostavan pristup svježoj, rashlađenoj vodi za piće tijekom školskog dana – tražimo li previše za našu djecu?

Poznato je da je pitka voda potrebna ljudskom organizmu kako bi normalno funkcionirao i izbjegao dehidraciju. Količinu tekućine koju morate unijeti u organizam svaki dan ovisi o temperaturi, tjelesnoj aktivnosti, dobi, spolu i tjelesnoj masi. Europska agencija za sigurnost prehrambenih proizvoda (EFSA) preporučuje unos od 2,5 litara vode za muškarce i 2,0 litara vode za žene dnevno, putem hrane i pića.

Od toga bi 70-80 % dnevnog unosa vode trebalo doći iz pića, a preostalih 20-30 % iz hrane. Žene bi stoga trebale piti osam čaša po 200ml, a muškarci deset čaša po 200ml tekućine dnevno. Budući da ne sadrži šećer, kalorije ili aditive voda bi trebala biti naš prvi odabir prilikom izbora pića.

Iako je voda jedan od najvažnijih osnovnih nutrijenata koje tijelo zahtijeva, nažalost mnogo djece ne pije dovoljno vode sukladno svojoj dobi i razini svoje aktivnosti. Konzumacija dovoljne količine vode tokom dana u školi ima mnoge pozitivne rezultate uključujući pomoć u prevenciji od kratkotrajnih i dugotrajnih problema sa zdravljem. Pristup svježoj, rashlađenoj vodi za piće tijekom cijelog dana te njena konzumacija na jednostavan i higijenski način nužna je kako bi se održala hidratacija i zaštitilo zdravlje. Kako bi potakli djecu i mlade ljude u školama da piju dovoljnu količinu vode, konzumacija mora biti jednostavna, ugodna i besplatna, a POU (Point of use) aparati za vodu koji se spajaju na vodovodnu mrežu pokazali su se najboljim rješenjem.

Učenici su bolje koncentracije kada nisu ometani problemom dehidracije u vidu žeđi, umora i dekoncentracije. Osiguravanje jednostavnog pristupa vodi i edukacija o važnosti konzumacije vode tokom dana važna je uloga škola i njihovih djelatnika u promociji boljeg zdravlja i zdrave okoline za učenje.

I za kraj  nekoliko činjenica o vodi koje možda niste znali:

1. Danas je 70 posto teritorija Zemlje pokriveno vodom ali od te vode se može piti tek jedan posto.

2. U posljednjih 50 godina u svijetu se dogodilo čak 507 sukoba zbog vode, od kojih je 21 prerastao u rat.

3. Sve životinje i biljke sastoje se od vode: ribe od 75 posto vode, meduze od 99 posto, krumpir od 76 posto, rajčice od 90 posto, krastavci od 95, tijelo tek rođenog djeteta oko 75 posto, a oko 60 posto vode čini tijelo odrasle osobe.

4. Čovjek može izdržati bez vode od pet do sedam dana. Za usporedbu, bez jela možemo živjeti oko šest tjedana.

5. Ako ne pijete dovoljno vode, vaše tijelo crpi je iz kože koja brže stari - zato redovito pijte vodu!

Zadovoljite potrebe vašeg organizma i popijte svojih osam čaša dnevno uz Vitalisove aparate za vodu. Za više informacija posjetite www.provitalis.hr ili nazovite 052/383-394. (Promo)


Podijeli: Facebook Twiter