Jednosmjernim ulicama kroz jezgru Buja

Laginjina je jedna od novih jednosmjernih ulica u Bujama (K. FLEGAR)
Laginjina je jedna od novih jednosmjernih ulica u Bujama (K. FLEGAR)

Novom regulacijom prometa u povijesnoj jezgri Buja sredinom ovog tjedna su ulice Alessandra Manzonija, Silvija Vardabassa, Belvedere, Kula sv. Martina i Matka Laginje postale jednosmjerne. Prema obavijesti koju je gradska uprava objavila na svojim službenim Internet stranicama, cilj ove novine je veća sigurnost građana koji se automobilima ili pješice kreću uskim starogradskim ulicama.

Buježima je upućena molba da parkiranjem osobnih automobila ne zatvaraju promet u starom gradu, što je osobito važno u slučaju hitnih intervencija vatrogasaca, hitne medicinske pomoći i policije, a tamošnjim stanovnicima da koriste samo jedno parkirno mjesto po obitelji, što će tijekom ove godine biti regulirano na poseban način.

Jednosmjerni promet u povijesnoj jezgri, na osnovu prometne studije na koju je suglasnost dala policija, samo je jedan od koraka koje je gradonačelnik Edi Andreašić najavio za rješavanje prometnih problema u Bujama. Sredinom travnja je, ne bez polemika i kritika, ali i brojnih pohvala građana, uvedena naplata na javnim parkiralištima upravo na prijedlog gradonačelnika, za koji su ruku digli gradski vijećnici. Namjera je bila ublažiti prometni krkljanac u jutarnjim satima, potičući građane da se automobilima kraće zadržavaju u užem gradskom središtu, u čemu se dobrim dijelom i uspjelo.

Za ovu je godinu prebačena rekonstrukcija Ulice 1. svibnja, koja od glavnom raskršća vodi prema povijesnoj jezgri, a najvažniji zahvati koji bi se trebali dogoditi u budućnosti su izgradnja novog spoja na prometnicu prema Poreču i Umagu te velikog terasastog parkirališta s do 250 mjesta, koje bi se po potrebi moglo "pretvarati" u prostor za različite manifestacije i okupljanja, ukopanog u padinu ispod Trga slobode. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter