Jednoglasno za smanjenje kom. naknade slobodnoj zoni

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Na sjednici Gradskog vijeća, održanoj u utorak navečer, najduža rasprava, čak jednosatna, povela se o odluci o smanjenju komunalne naknade za poslovne subjekte u slobodnoj zoni Luke Pule. Iako se radilo o političkim prepucavanjima, odluka je u konačnici jednoglasno izglasana i ocijenjena kao dobra. Političke optužbe i spominjanje "grijeha" iz prošlosti umanjile su učinke ove odluke koja bi u konačnici trebala pomoći u očuvanju 400-tinjak radnih mjesta, kako je više puta naglašeno i u samoj raspravi.

Formalno, odlukom se područje slobodne zone iz dosadašnje prve svrstalo u četvrtu zonu, što je prepolovilo iznos komunalne naknade po četvornom metru. Amandman vijećnika SDP-a Danijela Ferića, kojim je tražio umanjenje komunalne naknade za deset posto svim tvrtkama i obrtima u gradu koji se bave proizvodnjom, nije uvažen iz formalnih razloga, odnosno zato što je amandman upućen na memorandumu SDP-a što nije dozvoljeno pravilnikom.

Ferić je potom raspravu započeo podužim nabrajanjem tvrtki kojima se odbijanjem amandmana neće pomoći u poslovanju pitajući se zašto se tako ne pomogne Uljaniku, cementari, Tehnomontu i mnogim drugima. Vijećnici IDS-a, poput Viktora Lazarića i Gordane Peteršić, upitali su je li s takvim prijedlozima Ferić izlazio kao bivši gradski pročelnik za financije ili je u Zagrebu tražio za te tvrtke smanjenje PDV-a koje ih puno više opterećuje.

Pročelnik Damir Prhat istaknuo je da Ferić, dok je bio u gradskoj upravi, nikad nije predložio takvo smanjenje, štoviše tražio je povećanje prireza građanima Pule te je dobro upućen da bi prije smanjenja komunalne naknade u cijelom gradu trebalo doći do rebalansa gradskog proračuna te Programa izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture.

Predsjednik Kluba vijećnika IDS-a Marko Martinčić naveo je, pak, da se generalno smanjiti komunalnu naknade za proizvodne djelatnosti može samo nakon analize utjecaja na gradski proračun jer je riječ o namjenskim sredstvima koja služe za izgradnju i održavanje mnogih objekata potrebnih gradu.
- Čudno da je dioptrija drugačija, ovisno na kojoj se strani vijećnice sjedi. Što će se dogoditi kada smanjimo prihode od komunalne naknade za 6 do 7 milijuna kuna? Tada bi vrištali zašto nije napravljeno ono što je potrebno našem gradu. Ovom odlukom uzima se mrvica kolača, samo u slobodnoj zoni koja je opterećena drugim nametima koje ostali poduzetnici u gradu nemaju, rekao je Martinčić.

Iz političkog prepucavanja izuzeli su se nezavisni vijećnici Bruno Nefat i Mauricio Licul te HNS-ovac Alen Damijanić jer su izrazili žaljenje što se o dobroj odluci raspravlja lošim tonovima jer se ovom odlukom pomaže očuvanju radnih mjesta. Tek su predložili širu analizu o mogućnosti smanjenja komunalne naknade u svim dijelovima grada. Pritom je Licul predložio da se poduzetnike koji uredno podmiruju obaveze prema radnicima, Gradu i državi nagradi smanjenjem. (Goran ROJNIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA



 


Podijeli: Facebook Twiter