Jednoglasno u obranu Trgovackog suda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jednoglasno su županijski vijecnici prihvatili zakljucak župana kojim se od Vlade traži da preispita odluku o ukidanju Trgovackog suda u Pazinu s obzirom na njegovu ucinkovitost u radu, racionalnost u poslovanju i znacaj za gospodarski rast i razvoj Istarske županije. Župan i zastupnici iz Istre su pozvani da u suradnji s Ministarstvom pravosuda preispitaju i izmijene sporni dio zakona.

Na posljednjoj sjednici Skupštine Istarske županije sedam vijecnika bilo je suzdržano kod usvajanja izvješca o ostvarenju Mandatnog programa župana za prvih šest mjeseci ove godine. Isti je broj vijecnika bio suzdržan i kod usvajanja polugodišnjeg obracuna proracuna za prvo polugodište 2010. Na dnevnom redu su sa našla i cetiri zakljucka koje su predložili nezavisni oporbeni vijecnici koji su se nakon skoro tri mjeseca bojkota vratili u skupštinske klupe.

Župan Ivan Jakovcic veli da se radilo u vrijeme kada istodobno ima prvih signala oporavka, ali i daljnjih naznaka produbljenja krize. Tvrdi da je glavninu vremena proveo u razgovorima s gospodarstvenicima i onima zainteresiranim za ulaganja u Istru. - Postoji realan okvir optimizam da se ulaganja mogu ocekivati, ali postoji i mogucnost gubitka radnih mjesta, porucio je župan. Uz gospodarstvo bavio se medunarodnom suradnjom i programima te brojnim kontaktima vezanim uz kulturu i zdravstvo posebno izgradnju nove pulske bolnice i domova za umirovljenike.

Nenad Cendak
(nezavisna lista Plinija Cuccurina) je zamjerio što se u izvješcu navode neki uspješni projekti u cemu ne vidi zaslugu župana naprimjer oko izgradnje hotela s pet zvjezdica. Fale i konkretni rokovi, a nije zadovoljan što se nije dalo više prostora prijedlozima oporbe o racionalizaciji i štednji. Zdenka Pliška (HSU-HSLS) zanima je li župan nešto ucinio na tome da se u financiranje domova umirovljenika koje je izgradila lokalna vlast ukljuci i država. Marino Roce (HDZ-HSS) traži izradu izvješca o stanju u gospodarstvu i efektima mjera Županije za oporavak gospodarstva

-Nisam tratio vrijeme. Imam vizije i hrabrosti da ostvarimo naše programe, kaže župan. Veli da se i on angažirao i trudio godinu dana da se riješi jedna parcela zbog gradnje hotela Lone u Rovinju. Priznao je da je financiranje domova problem te da su Ministarstvu regionalnog razvoja poslane potrebe financiranja postojecih, ali i gradnje novih domova kako bi ih uvrstilo na listu za traženje sredstava od Eu fondova.

Župan je najavio i skori rebalans proracuna jer prihodi se smanjuju zbog porezne reforme. No, sredstva ce se optimalno koristiti za one programe koji su Županiji bitni. Od državnog proracuna ne ocekuju pomoc, a Jakovcic ne vjeruje niti u brzu decentralizaciju cak i ako dode do velikih politickih promjena tako da su europski izvori sredstva jedini nacin da se krene u neke razvojne procese koji se ovim županijskim proracunom ne mogu realizirati.

Iako je Plinio Cuccurin u ime predlagaca odustao od sva cetiri prijedloga zakljucka vezanih uz štednju i racionalizaciju i priklonio se onima skupštinskih odbora nije krio zadovoljstvo. - Shvaceno je da neke stvari treba priznati i da na njima treba raditi. Naše ideje ostaju, ali uvjeren sam da ce službe o njima voditi racuna, izjavio je Cuccurin najavljujuci i nadalje predlaganje tocaka dnevnog reda na Županijskoj skupštini.

Jednoglasno su usvojeni zakljucci kojima se primaju na znanje prijedlozi zakljucaka koje su dali nezavisni vijecnici. Istice se trajno opredjeljenje Županije da ne ulazi u ingerenciju i djelokrug rada opcina i gradova, ali se kod objedinjavanja nekih nabava predlaže Županiji da se konzultira s njima oko mogucnosti zajednickog nastupa.

Jednoglasno je usvojena i odluka vezana za place dužnosnika i zaposlenika Županije s tim da je župan prihvatio Rupnikov prijedlog da se utvrde i koeficijenti za place direktora u svim tvrtkama kojima je Županija osnivac i vecinski vlasnik.

Županija je donijela odluku o mrežama osnovnih i srednjih škola na cemu se dugo i mukotrpno radilo. U srpnju je došlo do promjena u zakonu i u pedagoškom standardu pa je do kraja 2017. krajnji rok za uskladivanje s propisima.

Usvojena su izvješca o lanjskom radu MIH-a i AZRRI-ja te onom ŽUC-a u prvom polugodištu. Županija je prenijela na opcinu Grožnjan osnivacka prava nad Polivalentnim kulturnim i centrom u Grožnjanu dok je za ravnateljicu Muzeja suvremene umjetnosti Istre izabrana Gorka Ostojic Cvajner koja se jedina javila na ntjecaj.

Ostavku na mjesto županijskog vijecnika dao je IDS-ovac Valter Drandic. Stranka je na njegovo mjesto predložila Dragana Filipovica što su vijecnici izglasali. Filipovic je odmah dao prisegu i poceo svoj vijecnicki mandat. Drandic je bio i predsjednik kluba vijecnika IDS-HNS koji ima 21 clana dok je na to mjesto prekjucer izabran Chiavalon.


Podijeli: Facebook Twiter