Jednoglasno ratificiran ugovor o pristupanju EU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor danas je jednoglasno ratificirao ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji po kojem ce Hrvatska, nakon što proces ratifikacije prode i u svim drugim clanicama Unije, postati clanicom 1. srpnja 2013. Sabor je glasao sa 136 glasova za, bez glasova protiv i bez suzdržanih.

Hrvatska Vlada prijedlog zakona o potvrdivanju pristupnog ugovora u Sabor je uputila 5. ožujka, istoga dana kada je Ustavni sud donio odluku kojom je utvrdio da je državni referendum o ulasku Hrvatske u EU 22. sijecnja ove godine održan u skladu s Ustavom i zakonom.

Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji do sada je ratificiralo pet zemalja (Slovacka, Madarska, Bugarska, Italija i Malta) od ukupno 27 clanica Unije.

Hrvatska je ugovor potpisala 9. prosinca prošle godine, kada su u Bruxellesu svoj potpis na taj dokument stavili predsjednik Ivo Josipovic i bivša predsjednica vlade Jadranka Kosor te predstavnici svih zemalja clanica Europske unije.

Ugovor o pristupanju sastavljen je na 23 službena jezika EU-a i na hrvatskom, koji od 1. srpnja 2013. postaje 24. službeni jezik Unije.

Ugovor je rezultat pregovora koji su trajali pet godina i osam mjeseci - od otvaranja 3. listopada 2005. do zatvaranja zadnjih poglavlja 30. lipnja 2011.

Pregovori su se vodili u 33 poglavlja, tematske cjeline u kojima se kandidatska zemlja mora uskladiti s pravnom stecevinom Europske unije. Postoje još dva poglavlja - Institucije (34) i Ostala pitanja (35) - o kojima se ne pregovara.


Podijeli: Facebook Twiter