Jednoglasno odlučeno o raspisivanju referenduma

(Goran Sebelic / CROPIX)
(Goran Sebelic / CROPIX)

Nakon istodobno održanih sjednica vijeća Grada Labina i Općina Raša, Sveta Nedjelja, Kršan i Pićan, jednoglasno je donesena odluka da se raspiše savjetodavni lokalni referendum za područje Grada Labina i svih labinskih općina radi izjašnjavanja građana o pitanju - "Jeste li za izgradnju TE Plomin C 500 na ugljen"?

Netransparentan pristup

Gradonačelnik Demetlika je na vijeću istaknuo da svaka i malo uređena država s uređenim pravnim sustavom ne smije dozvoliti takav način netransparentnog pristupa realizaciji pojedinih zahvata na lokaciji plominskih elektrana, bez mogućnosti da se lokalna zajednica i građani uključe u radnje koje prethode realizaciji jednog takvog projekta. "Labin i Labinština su uvijek bili i bit će pristalice da se stvari rješavaju u okvirima pravnog sustava Republike Hrvatske i pred nadležnim institucijama. Iskorišteni su svi pravni lijekovi u svim postupcima, ali nažalost sve je unaprijed bilo osuđeno na neuspjeh. Očekivali smo barem kako će nositelj ovog projekta razumjeti i shvatiti zabrinutost građana Labinštine za njihovo zdravlje i da će se prihvatiti zahtjev građana da se izradi Studija zdravlja i studija izgradnje TE Plomin C na plin, da bi građani i stručna javnost mogla raspravljati i doznati koji su to neoborivi argumenti na kojima se temelji čvrsta odluka da se mora graditi TE Plomin C na ugljen, a ne na plin kako predviđa Prostorni plan Istarske županije, te koji su to argumenti koji zdravlje građana Labinštine stavljaju iza izgradnje jedne, ipak samo građevine bez obzira koliko ona bila strateški važna za državu. Stoga nam preostaje jedino referendum, rekao je u vijećnicima Demetlika.

Istina o zagađivačima

Mladen Bastijanić (Nezavisni), pokušao je politički poentirati, rekavši da "prljava politika uvijek ističe samo pozitivne rezultate koje donose TE iz Plomina, ali se žiteljima Labinštine uporno skriva istina o tim zagađivačima, te se nikad ne nude nikakve alternative elektranama".

Vijećnici Marin Zagrić i Valter Glavičić (IDS), složili su se u jednom dijelu s Bastijanićem, no osudili su bilo kakvo politikantstvo pri izglasavanju jedne tako važne odluke, kao što je referendum. "Svi mi udišemo isti zrak, a zdravlje nema politički predznak ni boju, stoga ne treba politizirati, već zajednički donijeti odluku zbog koje smo se sastali, a to je reći ne Plominu C na ugljen i da raspisivanju referenduma, rekao je Glavičić.

Silvano Vlačić (Nezavisni Ulika), napomenuo je da stvarno nikakvom politiziranju nema mjesta. "IDS je kako na razini županije tako i Grada Labina učinio puno da nam se ta elektrana ne dogodi. Moglo se i trebalo možda i više, osobno sam za raspisivanje referenduma, kažem bolje ikad nego nikad, ali žalim što se nije raspisao za području cijele Istre i dijela Primorsko- goranske županije. Bio bi to jači signal Vladi RH da mora poštivati volju građana, jednog puno većeg područje. Mišljenja sam da bi se najviše postiglo da je IDS napustio koaliciju i izašao iz Vlade, koja na svoju ruku, bez da pita građane, u njihova dvorišta trpa projekte poput Plomina C – zaključio je Vlačić. Na kraju zasjedanja labinskog vijeća jednoglasno je izglasana odluka da se 29. ožujka održi referendum na kojem će se građani izjasniti žele li izgradnju elektrane na ugljen ili ne. Uz labinsko zasjedala su i vijeća Općina Raše, Svete Nedelje, Kršana i Pićna. (Adriano ŠĆULAC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter