Jednog zoveš, drugi tretira, računa nema, palme uvenu

Palme nakon tretiranja (M. MIJOŠEK)
Palme nakon tretiranja (M. MIJOŠEK)

"U dvorištu imam više od deset palmi, a kako sam prije ljeta primijetila da s njima nešto nije u redu, sjetila sam se novinskih napisa da štete na palmama u gradu čini palmin drvotoč. Stoga sam pomislila da je to slučaj i s mojima te nazvala telefonski broj koji je objavljen za poduzeće Herculanea Pula upravo radi takvog tretiranja", riječi su kojima nam se obratila čitateljica (podaci poznati redakciji). Dodaje kako su nakon tog poziva zaista došli radnici, a ona je mislila da su iz Herculanee, doduše s kamionom koji nije bio Herculanein već neke druge tvrtke kojoj nije zapamtila naziv.

Tretman 700 kuna

- Pošpricali su palme i to mi naplatili 700 kuna. Napomenuli su da će svoj dolazak, odnosno postupak tretiranja ponoviti još dvaput, kao i da ću račun dobiti iz Herculanee. Nisu se više pojavili, a račun nikad nisam dobila, ispričala nam je čitateljica čije smo palme otišli snimiti, i uvjerili se da su u zaista lošem stanju, a prema njenoj tvrdnji, u puno gorem nakon tretiranja.

Međutim, zabrinula se što postupak nisu došli ponoviti, te je nazvala Herculaneu gdje je saznala da oni to ne rade, niti šalju račun, već je račun trebala zatražiti i dobiti od onoga tko joj je uslugu i naplatio. Što se to događa, i tko je zapravo dužan tretirati palme, upitala se, a mi upit proslijedili Pula Herculanei. Direktor Igor Stari kaže da oni nisu ti koji obavljaju tu uslugu te im je nepoznat razlog zbog čega su se djelatnici neke druge tvrtke pozvali na Herculaneu vezano za plaćanje odrađene usluge.

- Račun za izvršenu uslugu tretiranja bila je dužna izdati tvrtka koja je uslugu obavila. Smatramo da je čitateljica trebala zatražiti račun prije nego što je dala novac za pruženu uslugu, navodi direktor Stari i nadalje pojašnjava situaciju.

- Nakon obilaska djelatnika Ministarstva poljoprivrede i Fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede zaraženih područja palminim drvotočom putem svih medija građanima je dan broj Fitosanitarne inspekcije na koji su mogli javiti status svojih palmi. Djelatnici inspekcije tada su, međutim, svakodnevno bili na terenu, pa su građani svoje upite dostavljali u Pula Herculaneu. Iz Fitosanitarne inspekcije i Ministarstva poljoprivrede zamoljeni smo i mi za vođenje registra poziva, evidenciju obavljenih izvida na terenu, kao i evidenciju uklonjenih i tretiranih palmi bilo da su to učinili sami građani ili poduzeća, što smo i učinili, odgovorio je direktor Stari.

Budući da je, kako nadalje kaže, prvo tretiranje bilo potrebno obaviti u razdoblju kada je Pula Herculanei istekao ugovor koji je imao s ovlaštenom tvrtkom za obavljanje tog posla, Herculanea više nije niti mogla pružiti tu uslugu putem te tvrtke.

Špricanje (ne) spašava palme

- Tu je uslugu tada mogla obaviti bilo koja pravna osoba koja je registrirana za usluge tretiranja biljaka i ima zaposleno stručno, kvalificirano i osposobljeno osoblje, a takvih je na području Pule, odnosno Istre nekoliko, primjerice Dezinsekcija Rijeka, Kalavojna, Eko Servis Matić iz Pazina. Građanima koji su željeli sami obaviti tretiranje, stručne osobe iz Herculanee dale su upute o sredstvu koje mogu kupiti u bilo kojoj agrariji i na koji način mogu obaviti tretiranje, odgovorio je direktor Stari.

Također, dodao je, u razgovoru su građani upozoreni da tretiranja ne moraju biti stopostotno učinkovita i da će neke palme, nažalost, nastradati usprkos trudu vlasnika jer sve ovisi o stadiju zaraze, uvjetima same biljke i uvjetima u kojima raste.

- Od tvrtke koja je u tom razdoblju nama radila usluge tretiranja biljnog materijala na javnim zelenim površinama (Dezinsekcija Rijeka) dobili smo cijenu usluga tretiranja palmi po kojoj su bili voljni raditi uslugu direktno za građane. Cijena "paketa" od tri tretiranja po palmi iznosila je125 kuna, a trebalo ga je odrađivati u razmaku od 45 dana, u razdoblju od travnja do listopada, rekao je Stari.

Valja znati da, primjerice, rezanje i odvoz palmi, što također treba odraditi ovlaštena tvrtka, košta 350 kuna po palmi pa je svakako dobro procijeniti isplati li se ipak pokušati spasiti što se spasiti da i to plaćati s neizvjesnim ishodom ili problem riješiti odmah i palmu jednostavno - odrezati. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter