Jedno od najbogatijih festivalskih izdanja

Mlinifest: Makinjanje po starinski (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Mlinifest: Makinjanje po starinski (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Ovogodišnje 64. izdanje Pulskog filmskog festivala, koje će održati će se od 15. do 22. srpnja, predstavljeno je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu.

- Riječ o jednom od programski najbogatijih festivalskih izdanja u povijesti hrvatske kinematografije, istaknuo je umjetnički ravnatelj Festivala Zlatko Vidačković i predstavio ovogodišnji, dosad najbogatiji Hrvatski program, te članove ocjenjivačkog suda.

Bogat i program manjinskih koprodukcija

Tako će prema najavi u Hrvatskom programu 64. Pule biti  prikazano 16 hrvatskih filmova i 11 koprodukcija, od čega je 13 hrvatskih filmova i 6 koprodukcija u konkurenciji za Zlatne Arene.

U Areni će svoje hrvatske premijere imati filmovi "Agape" Branka Schmidta, "Mrtve ribe" Kristijana Milića, "Kratki izlet" Igora Bezinovića, "Fuck off I love you" Anđela Jurkasa, "Dom" Darija Pleića i "Raspuštenice" Stanislava Tomića, dok će pulske premijere imati filmovi "Zbog tebe" Anđela Jurkasa, "Goran" Nevija Marasovića i "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić.  U konkurenciji 64. Pule bit će prikazani i filmovi "ZG 80" Igora Šeregija, "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića, "Uzbuna na Zelenom Vrhu" Čejen Černić i "Anka" Dejana Aćimovića.

Izvan konkurencije bit će prikazani omnibus grupe autora "Transmania" i "Jedno ubojstvo za van" Luke Duvančića. Posebnu ponoćnu kinoprojekciju imat će horor Dalibora Matanića "Egzorcizam". 

U programu manjinskih koprodukcija u konkurenciji su "Sieranevada" Cristija Puiuja (nastala u koprodukciji Rumunjske, BiH, Makedonije, Francuske i Hrvatske), bugarsko-hrvatska "Roumena" Zornitse Sophije, poljsko-bosansko-hrvatska "Catalina" Denijala Hasanovića, srpsko-hrvatski "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića, nizozemsko-belgijsko-hrvatski "Dan kada je moj otac postao grm" Nicole van Kilsdonk te "Kuća drugih" Rusudana Glurjidzea (nastala u koprodukciji Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske). Izvan konkurencije bit će prikazani slovensko-hrvatski "Pođi sa mnom" Igora Šterka, belgijsko-hrvatski "Uzvodno rijekom" Marion Hänsel, talijansko-hrvatski "Babilonske sestre" Gigija Roccatija, bosansko-hrvatska "Hiljadarka" Nenada Đurića i bosansko-slovensko-hrvatska "Naša svakodnevna priča" Ines Tanović.

O nagradama u Hrvatskom programu odlučivat će žiri na čelu s prošlogodišnjim laureatom, redateljem Zrinkom Ogrestom, članovi žirija su scenograf Mladen Ožbolt, kostimografkinja Ivana Zozoli, glumac Vedran Živolić i filmski kritičar Josip Grozdanić.

Pula - jezgra premijernih naslova

Ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić zahvalio se umjetničkom ravnatelju koji je Festivalu vratio "filmove u nastanku". Izrazio  je veliko oduševljenje što ovogodišnji Pulski filmski festival ima fokus na hrvatskom filmu, baštini i što Pula predstavlja jezgru premijernih naslova.

- Iznimno velik odaziv i interes autora pokazuje da hrvatski film iz godine u godinu raste te da publika Pulskog filmskog festivala opravdano može očekivati najbolje filmove nacionalne produkcije na najvećem festivalu hrvatskog filma, kazao je.

Ravnateljica Festivala Gordana Restović je naglasila kako festivalske pripreme ulaze u završnicu i idu prema planu

- Raduje nas ovaj iznimno velik i važan Festival koji iz godine u godinu raste, ugošćuje sve veći broj redatelja i producenata te predstavlja najbolje iz hrvatske kinematografije. Bez lažne skromnosti ove godine ljubiteljima filma predstavljamo do sada najveći broj naslova iz Hrvatskog programa. Oduvijek je Festivalu bio cilj promovirati filmsku umjetnost, a samim time i kulturu, pružanjem prilike filmskim umjetnicima za afirmaciju pred mnogobrojnom publikom, koja već generacijama, u jedinstvenoj atmosferi, prati filmove u drevnoj Areni, najvećem kinu na otvorenom. Cilj Festivala je okupljanje profesionalaca iz filmske industrije, njihovo druženje i razmjenjivanje iskustva kroz stručne programe i suradnju s različitim institucijama, kazala je Gordana Restović.

- Uz mnoga vrhunska domaća i svjetska filmska ostvarenja koja će biti prikazana na 64. Puli, veseli nas što možemo najaviti kako ćemo i ove godine ljubiteljima filma, koji nažalost neće moći doći u Pulu, osigurati nekoliko vrhunskih naslova u MAXtv Videoteci i na MAXtv To Go platformi, i to odmah nakon festivalske projekcije. Pozivamo vas da svakako dođete na Pulski filmski festival i uživate u filmovima i prekrasnom ambijentu pulskog amfiteatra, ili pogledajte vrhunske naslove s festivala na MAXtv platformama, kazala je, uz, ostalo direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu Sanja Milinović. (Priredila B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter