Jednima poljske kućice, drugima gospodarski objekti

Za profesionalce gospodarski objekti, za ostale spremišta (A. POKRAJAC/arhiva)
Za profesionalce gospodarski objekti, za ostale spremišta (A. POKRAJAC/arhiva)

Gradsko vijeće Rovinja stavilo je van snage svoju odluku o kriterijima i uvjetima gradnje poljoprivredno-gospodarskih objekata. Do toga je došlo nakon anonimne prijave o mogućoj nezakonitosti odluke te posljedičnog nadzora urbanističke inspekcije Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Prostorni plan Grada Rovinja, donijet na sjednici Gradskoga vijeća u prosincu 2005., omogućavao je gradnju poljoprivredno-gospodarskih građevina na poljoprivrednom zemljištu, ali nije imao propisane uvjete.

U izmjene pokrenute 2011., usvojene u srpnju 2012., u plan su ugrađeni kriteriji za gradnju poljoprivredno-gospodarskih građevina. Uz već od ranije propisane vrste građevina, od vinogradarsko-vinarskih i voćarskih pogona, uljara, građevina za obavljanje intenzivne ratarske i povrtlarske djelatnosti, staklenika i plastenika do štala za uzgoj stoke i peradi, uz uvjete veličine posjeda propisana je maksimalna izgrađenost, visina i katnost građevina.

Rješenjem urbanističke inspekcije naređeno je da se ove odredbe moraju mijenjati jer su protivne Zakonu o prostornom uređenju i gradnji. Njime naime nije propisana mogućnost određivanja kriterija i uvjeta gradnje temeljem posebne odluke gradskoga vijeća.

Izmjene neće prouzročiti nikakve promjene u mogućnosti gradnje poljoprivredno-gospodarskih građevina. Profesionalni poljoprivrednici će u poljima i dalje moći graditi svoje gospodarske objekte, a oni kojima to nije osnovna djelatnost spremišta do 30 kvadrata. (A. POKRAJAC)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter