Jednima jeftinija, drugima skuplja voda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poput svih vodoopskrbnih firmi i poduzeca za odvodnju otpadnih voda diljem Hrvatske, tako se i Istarski vodovod sa sjedištem u Buzetu, treba uskladiti sa Zakonom o vodama, odnosno s Uredbom o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena mora pokrivati.

Zakonske odredbe propisuju formiranje fiksnog dijela cijene, mjesecnog paušala, kojeg ce potrošaci placati neovisno o tome da li vodu troše ili ne. Paušal iznosi 9, odnosno ukljucujuci PDV, 11,07 kuna mjesecno za domacinstva i navodnjavanje, a 16, odnosno 19,68 kuna za ostale potrošace.

Nova cijena trebala bi se primjenjivati od pocetka travnja. Nakon što za svoj prijedlog dobije suglasnost natpolovicne vecine osnivaca, 27 gradova i opcina u Istri na cijem podrucju djeluje, Istarski vodovod poslat ce ga na Vijece za vodne usluge koje ce još jednom kontrolirati zakonitosti zakonske procedure formiranja cijene vode.

Prosjecna ce obitelj placati isto ili cak malo manje

Objašnjavajuci pristup za koji su se odlucili, rukovoditeljica financija i racunovodstva Hilda Sirotic Labinjan istice da su u Istarskom vodovodu predvidjeli uvesti fiksni dio cijene i smanjiti cijenu kubika vode, tako da ce voda, ovisno o potrošnji, jednima biti nešto jeftinija, a drugima skuplja.

- Granicna potrošnja je 13 kubika, znaci da ce domacinstvima koja troše 13 kubika mjesecno, racun za kucanstva spojena na javnu odvodnju, biti isti kao i do sada. Ako troši manje od toga, racun ce biti veci, a ako troši više, racun ce biti manji, drugim rijecima, prosjecna ce obitelj placati isto ili cak malo manje nego do sada, istice Sirotic Labinjan.

Kada je o industriji rijec, cijena po kubiku vode neznatno je smanjena, to znaci da ce racun za vodu ostati isti negdje pri potrošnji od 100 kubika vode mjesecno. Zbog recesije, u Istarskom vodovodu odlucili su se nešto više smanjiti cijenu kubika vode za domacinstvo, iako strategija o vodama na državnom nivou i u kontekstu ulaska u EU, sugerira i preferira što skorije ujednacavanje cijene.

Za kategoriju domacinstvo, cijena vode trenutno iznosi 5,47 kuna po kubiku, a od 1. travnja nova bi cijena trebala iznositi 4, 42 kune po kubiku, znaci smanjila bi se za 1,05 kuna po kubiku. Za kategoriju navodnjavanje koju Istarski vodovod ima gotovo jedini u cijeloj Hrvatskoj, cijena po kubiku trenutno je 3,88 kuna, a trebala bi iznositi 3,41 kunu po kubiku, a za kategoriju ostalih potrošaca u koju spada gospodarstvo, cijena po kubiku je 11,17 kuna, a nova bi trebala iznositi 11,11 kuna po kubiku. Inace, u Istarskom vodovodu cijenu vode zadnji su puta mijenjali 2002. godine.

Na racunu za vodu i ostale naknade
Kada se govori o cijeni vode, treba reci da na racunu za vodu, uz cijenu vode uvecanu za PDV idu i ostale naknade, takoder vezane na Zakon o vodama i Zakon o financiranju vodnog gospodarstva, to su; naknada za zaštitu voda, naknada za korištenje voda te naknada za razvoj Istarskog vodozaštitnog sustava, uvedena na županijskom nivou.

Na pitanje cime se Vlada vodila pri uvodenju paušala, Sirotic Labinjan kaže da troškovi u vodovodima postoje neovisno da li potrošnje ima ili nema. Obvezni su držati vodomjere i mjerne uredaje u stanju pripravnosti, odnosno voda mora stalno biti dostupna potrošacima.

- Vlada je ovom uredbom htjela ravnomjernije rasporediti trošak. Do sada su potrošaci placali samo cijenu po kubiku potrošene vode, a troškovi održavanja pokrivali su se iz cijene kubika, istice Sirotic Labinjan. Treba istaknuti da je Istarski vodovod paušal imao sve do 2005. godine. Tada ga je po Zakonu o zaštiti potrošaca morao maknuti, a sada ga Vlada ponovo uvodi kroz Zakon o vodama.

S racunom za vodu placa se i odvodnja, pa ce se na podrucju djelovanja Istarskog vodovoda, racuni razlikovati i ovisit ce izracunu za koji se odlucila svaka pojedina komunalna firma. Voda i odvodnja su do prije godinu dana spadale pod Zakon o komunalnom gospodarstvu, a sada i vodu i odvodnju definira Zakon o vodama, što je za odvodnju velika novina.

Komunalne firme svoju cijenu isto moraju formirati na nacin fiksnog i varijabilnog djela, a taj drugi još moraju podijeliti na dva dijela, posebno na cijenu za sabiranje i posebno na cijenu za procišcavanje vode. (Gordana CALIC ŠVERKO)

Uvedena i socijalna cijena vode
U Istarskom vodovodu prvi su put u skladu sa zakonom formirali socijalnu cijenu vode. Obracunavat ce se socijalno ugroženim kucanstvima prema popisu jedinica lokalnih samouprava i iznositi 60 posto od redovne cijene za domacinstva, znaci 2,64 kuna po kubiku. Radi se o potrošnji od 2 kubika mjesecno po osobi. (G. C. Š.)

Cijena vode na Labinštini ostala ista
Socijalna kategorija korisnika Vodovoda Labin u gradu i opcinama Sv. Nedjelja, Raša, Pican i Kršan od danas placa 60 posto cijene vode. To je jedina promjena na Labinštini nastala stupanjem na snagu novog Zakona o vodama i Zakona o financiraju vodnog gospodarstva. Paušalni iznos od 25 kuna po vodomjeru uveden je pocetkom 2010. godine, uz istovremeno smanjenje cijene kubnog metra vode sa 6,97 na 5,68 kuna. (R. S.)

Puljani nece placati skuplju vodu
Najava o poskupljenju vode kucanstvima i gospodarstvu pocetkom travnja koja je stigla iz Hrvatske grupacije voda i kanalizacije zbog nove Uredbe o odredivanju cijena usluga, prema svemu sudeci se nece ostvariti na podrucju grada Pule. Neslužbeno doznajemo, naime, da ce cijene vode ostati na dosadašnjoj razini bez obzira na uskladivanje s novom zakonskom regulativom.

Iz pulskog Vodovoda cije je povjerenstvo vec formiralo cijene uskladene s novom regulativom, izvješcuju da je zahtjev za suglasnost poslan Gradu Puli, no da odobrenje još nije stiglo te da zbog toga ne mogu govoriti o detaljima i eventualnim promjenama cijene kubika vode. Iz grada Pule pak kažu da se o zahtjevu još odlucuje te da ce javnost o svemu biti uskoro obaviještena. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter