Jednim klikom protiv uznemiravanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski Child Exploitation Online Protection Centre uvjerio je Facebook da na svoje sucelje doda tipku za paniku kojom bi djeca i tinejdžeri jednim klikom prijavili seksualne predatore koji svoje žrtve traže na toj društvenoj mreži.

Nakon višemjesecnih pregovora izmedu CEOP-a i Facebooka, društvena mreža je popustila i obecala napraviti aplikaciju koja ce omoguciti prijavu online zlostavljanja samo jednim klikom. Aplikacija je namijenjena djeci i tinejdžerima. Takve tipke za uzbunu vec imaju Bebo i MySpace, no Facebook je do sada smatrao da je njihov sustav za prijavu nedolicnog ponašanja sasvim dovoljan i da nema potrebe za dodatnom tipkom.

Facebook se našao pod dodatnim pritiskom nakon silovanja 17-godišnje Ashleigh Hall. Ona je upravo preko Facebooka upoznala silovatelja, seksualnog prijestupnika starog 33 godine koji se predstavljao kao tinejdžer. CEOP-ov zahtjev za tipkom za uzbunu su potpisala i 44 šefa policijskih odjela u Engleskoj, Walesu i Škotskoj.

Tipka za paniku odmah ce po pritisku poslati prijavu CEOP-u. CEOP je britanska vladina agencija ciji zadatak je pracenje seksualnih prijestupnika u internetskoj domeni. Pored tipke za paniku, CEOP je dogovorio zajednicku izradu web stranice s Facebookom gdje ce se kroz teme zanimljive mladima govoriti o sigurnosti na internetu.


Podijeli: Facebook Twiter