Jednim klikom do uvida u stanje predmeta na sudovima

Na web-stranici Ministarstva pravosuđa moguće je zaviriti u stanje sudskih predmeta (D. ŠTIFANIĆ)
Na web-stranici Ministarstva pravosuđa moguće je zaviriti u stanje sudskih predmeta (D. ŠTIFANIĆ)

Od četvrtka u 17 sati na internetskom portalu Ministarstva pravosuđa e-predmet.pravosudje.hr zaživio je sustav e-spis, jedinstveni informacijski sustav za upravljanje sudskim spisima u Republici Hrvatskoj. Dovoljno je znati broj predmeta i sustav uvodi korisnika u trenutni status, tko je i što u predmetu radio te je li postupak dovršen ili nije.

Taj se sustav razvijao u dvije faze, a upravo se ovih dana privodi kraju druga faza tog projekta Ministarstva pravosuđa i Europske komisije. U obje je vođa projektnog tima, kojeg je odabrao IBM Hrvatska (izrađivač softvera), bio pulski odvjetnik Bruno Čohilj.

- Putem e-spisa uvodi se automatiziran sustav za suvremeno upravljanje radom sudova na nacionalnoj razini, prati status svih predmeta, od kaznenih i građanskih do trgovačkih, njihovo kretanje, sudionici, popis pismena, troškovi i drugi podaci važni za predmet. U konačnici, omogućava se praćenje detaljnih statistika o radu sudova, istaknuo je Čohilj.

Dodaje da je to bio i jedan od značajnih faktora pozitivnoj ocjeni koju je EU dao reformi pravosudnog sustava. Ovaj sustav omogućava veću učinkovitost sudova, zaštitu prava građana, efikasnije upravljanje predmetima, standardizira se sudsko poslovanje i dostupni su relevantni podaci po predmetima u realnom vremenu. Sve to u konačnici znači transparentnije upravljanje i antikoruptivne učinke (jer sustav dodjeljuje spise sucima automatski, podjednako po broju i težini). (piše S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter