Jedni zapalili baklje, drugi skoro nastradali

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naci se na krivom mjestu u krivo vrijeme može prouzrociti neugodnosti, no kada sve na koncu ima sretan kraj, to može biti povod za dobru pricu.

Videonadzor kojim poljska policija raspolaže na stadionu PGE Arena u Gdanjsku, gdje su odigrane tri utakmice skupine C na Euru, cesto je istican kao jedan od najboljih u Europi buduci da, prema tumacenju Poljaka, pomocu njega mogu vidjeti u svakom trenutku koliko pokazuje sat na ruci bilo koje osobe koja se nalazi na tribinama.

Ipak, i najsuvremeniji sustavi i tehnologije nisu od pomoci kada ih se ne zna koristiti. Najbolje su to na svojoj koži osjetili potpisnik ovih redaka i još jedan Rijecanin, Mladen Mikac, clanovi navijackog veleposlanstva, koje je, zbog sumnje da su tijekom utakmice zapalili baklju tijekom drugog poluvremena, privela policija nekoliko trenutaka prije posljednjeg zvižduka suca Wolfganga Starka.



Kad na su nas po ramenu potapšale osobe koje su na prvi pogled djelovale kao da imaju podeblji dosje u policiji, uz "come with us" na prilicno lošem engleskom, cinilo se kao neslana šala. Iako se radilo o greški, krupni decki nisu imali sluha za naša objašnjenja, vec smo u pratnji petorice policajaca u civilu za trenutak bili u unutrašnjosti stadiona.

Lift i nekoliko monotonih hodnika u kojima su prevladavale žute nijanse i koji su djelovali poput labirinta odveli su nas do sobe iz koje se nadzire stadion. Desetak policajaca u službenim uniformama i nekoliko zbunjenih pogleda na pokušaj uvjeravanja da se radi o greški u koju ce se uvjeriti cim pogledaju videozapis nisu promijenili izraz lica smrtno ozbiljnih policajaca koji su nas nakon pretresa i oduzimanja mobitela te ostalih osobnih stvari otpratili u sobu za pritvor.

Nakon otprilike pola sata provedenih u klaustrofobicnoj prostoriji od 20-ak kvadrata, u kojoj su tek jedna željezna klupica, dvije kamere i list papira na kojem su na poljskom jeziku ispisani zakoni i prava osobe koja je pritvorena, dva policajca odvela su nas u sobu kod inspektora.

- Zašto ste zapalili baklju? Zar ne znate da je to u Poljskoj kazneno djelo?, bilo je pitanje na krnjem engleskom krupnijeg inspektora kojem se nije svidio odgovor da pred sobom ima pogrešnu osobu dok pravi krivac vjerojatno vec negdje na Dugom trgu u središtu Gdanjska ispija pivo.

Gotovo dva sata istih pitanja i ispunjavanja raznih formulara i žalbi, nekoliko prijetnji da cemo noc provesti u pritvoru te snimku s videonadzora vidjeti tek dan kasnije na sudu nisu davali naslutiti da ce sve ubrzo završiti. Ipak, stvari su se brzo promijenile buduci da su oko jedan sat nakon ponoci odgovorni pogledali videozapise i shvatili kakvu su pogrešku napravili.

- Vaš se status promijenio i više niste osumnjiceni za paljenje pirotehnickih sredstava na stadionu. Potpišite ove formulare i možete ici, bile su rijeci inspektora Dariusza Uziebla.

Iako je policija bila korektna, bez bilo kakve vrste fizickog nasilja, najmanje što se ocekivalo nakon neutemeljenog trosatnog zadržavanja bila je isprika. Ipak, ona nije uslijedila, vec je nakon nekoliko potpisanih formulara i izjava inspektor nešto prije dva sata ujutro smireno porucio: "Možete ici".

Slika pred praznom PGA Arenom za uspomenu i luda vožnja s policajcima kojima crvena svjetla na semaforima nisu mnogo znacila, na koncu su malo popravili dojam o veceri koja je mogla i bolje završiti.


Podijeli: Facebook Twiter