Jedni za, drugi protiv, a Kajin se pogubio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Damir Kajin je dugo, jaaako dugo zastupnik u Hrvatskom saboru: vrlo aktivan, rječit, sudjelovao je u brojnim raspravama i izglasavanjima zakona pa se u toj množini može dogoditi da pobrka koji lončić s činjenicama iz sabornice.

Zato nećemo reći da je svjesno lagao kad se neki dan ekskulpirao (izuzimao od sumnje/krivice) da je glasao za Zakon o Poreznoj upravi kojim se omogućuje ukidanje područnog ureda ove institucije u Pazinu povevši se za tim da su tako glasali i zastupnici iz IDS-ovog kluba - Valter Boljunčić i Furio Radin čije je ruke, kako reče, pratio k'o kobac.

Kopcu Kajinu je ipak vid malo popustio na što su upozorili i iz IDS-a priopćenjem u kojem navedoše da: a) Radina uopće nije bilo na tom glasanju; b) IDS-ovi zastupnici Boljunčić i Giovanni Sponza glasaše protiv jer je to, uostalom, u duhu nedavno izglasane deklaracije u Skupštini Istarske županije kojom se, među inim, traži i zaustavljanje odlaska sjedišta pojedinih državnih tijela iz Istre ili pak njihov povratak u Istru.

Preko arhive interne saborske televizije pokušali smo rekonstruirati što se 4. prosinca o. g. kod izglasavanja Zakona o Poreznoj upravi u sabornici na Markovom trgu u Zagrebu doista događalo.

Iz konteksta (jedne opaske predsjedavajućeg) i fizikalne činjenice da je 3. i 4. prosinca Furio Radin bio s predsjednikom RH Josipovićem u službenom posjetu Italiji proizlazi da dotičnog nije bilo u sabornici. Kamera pak jasno pokazuje da uz Boljunčića, koji je obrazlagao amandman IDS-a kojim bi se garantirao ostanak sjedišta područnog ureda Porezne uprave u Istri, sjedi Sponza. Amandman nije dobio dovoljno glasova.

Kamera će od istarskih zastupnika pokazati još Nansi Tireli iz Laburista koja je na taj zakon imala šest amandmana od kojih je jedan prihvaćen. Kajina se na snimci ne vidi, ali to ne znači da ga nije bilo.

O ishodu glasanja zna se samo da je 78 zastupnika bilo za (trebalo je 76 glasova za prolaz), 32 protiv i jedan suzdržan. Tko je poimenično kako glasao, službeno je nepoznato jer u sabornici ne radi elektronski sustav za glasanje nego dvojica službenika s galerije broje ručno (smiješno, ali istinito).

Sponza je na naš upit kazao da su on i Boljunčić "milion posto bili protiv".

Kajin na naš upit da prokomentira ove činjenice i tvrdnje više nije bio tako siguran kao nekoliko dana ranije. Možda je, priznaje, nešto pobrkao. Možda ga čak i nije bilo na tom glasanju (?). (G. PRODAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter