Jedni ogorčeni, a drugi spremni na promjenu

Posebno je ugrožen Monte Librić koji se zbog ove uredbe zasigurno ne može dogoditi u svom tradicionalnom terminu, u travnju"
Posebno je ugrožen Monte Librić koji se zbog ove uredbe zasigurno ne može dogoditi u svom tradicionalnom terminu, u travnju"

Naredne godine moglo bi biti problema s rokovima financiranja udruga u kulturi. Naime Istarska županija će natječaj za spomenute subjekte u kulturi raspisati tek početkom iduće godine, a tko je dobio koliko novca znat će se najranije u ožujku. Stoga bi se mogla stvoriti organizacijska "rupa" koja će loše utjecati na one koji programe organiziraju početkom godine.

Naime, zakon o financiranju javnih potreba u kulturi propisuje da Županija mora donijeti Program javnih potreba u kulturi za narednu godinu istovremeno s donošenjem proračuna, a 17. ožujka ove godine stupila je na snagu Uredba o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge. Jedno baš i ne ide s drugim, a oko 60 posto županijskog proračuna za kulturu otpada na udruge, tu su KUD-ovi, pa Sajam knjiga, Metamedia, Legendfest, SAKUD, PUF i brojne udruge koje organiziraju glazbeno-scenske manifestacije.

Pitali smo neke od predstavnika tih udruga što misle o ovim promjenama i kako će se to odraziti na održavanje manifestacija koje organiziraju. Reakcije su različite…

Ugrožen Monte Librić u travnju

Komentirajući novu Uredbu i promjene odnosno rupe u financiranju kulturnih udruga koje će izazvati, direktorica pulskog Sajma knjiga Magdalena Vodopija kazala je "Ako se nešto ne promjeni, ako se ne uspije "maknuti" ova uredba, može se očekivati da kultura u Puli i Istri gotovo zamire, jer kulturni događaji koje proizvodi izvaninstitucionalna kultura oni su koji su i obilježili Istru kao regiju kulture. Sada ova uredba neće zanimati širu javnost, no kad se početkom sljedeće godine počnu otkazivati kulturni programi, svi će se "iznenaditi" i bit će "skandalizirani". Udruge u kulturi ovom su uredbom postavljene u položaj azilanata nadomak Lampeduse. Marginaliziranje izvaninstitucionalne kulture nije neka novost, ali ovim činom, čini mi se, postižemo vrhunac. Voljela bih upitati tvorce ove uredbe kako bi oni radili svoj posao bez predviđenog budžeta, kako bi nešto realizirali bez novaca u prvom dijelu godine; kako bi, recimo, ostvarili projekt koji se tradicionalno događa u veljači ili ožujku. Možda imaju neki know how, pa ako imaju, pozivam ih da nam održe seminar i educiraju nas. Također zanima me kako će biti moguće uopće raditi Pula 2020 bez Udruga u kulturi".

Na pitanje koliko će novi problem s financiranjem udruga utjecati na program Sajma knjiga, ona odgovara: "Sajam će biti u istovjetnim problemima kao i sve udruge u kulturi. Ako natječaj ide u prvom mjesecu, Sajam neće znati svoj budžet, dakle neće moći kontaktirati autore, stvarati program kao i svake godine. Jer za nas koji ga radimo, on ne počinje u ožujku ili travnju već u siječnju kada se radi budžet. Posebno je ugrožen Monte Librić koji se zbog ove uredbe zasigurno ne može dogoditi u svom tradicionalnom terminu, u travnju".

Sušac: I u lipnju je na vrijeme

- Ništa se ne mijenja s obzirom na to da mi novac ionako dobijemo u trećem ili četvrtom mjesecu, nama je važno da stigne do šestog mjeseca. S druge strane, što se mene tiče, ja se lakše organiziram jer se cijelo vrijeme borimo za predstave koje će doći ili neće. Oni hoće vidjeti koliko će županijsko vijeće odvojiti za kulturu da budu realniji, neće biti rebalansa a moraju se sve ove faze proći, mislim da to nije loše. Meni je taj rok još uvijek na vrijeme, ako novac dobijem u lipnju, tako i tako sam drugu polovinu dobivao tada, kaže Branko Sušac, voditelj kazališta Dr Inat i direktor međunarodnog kazališnog festivala PUF kojem je problem odnos Grada Pule koji mu novac isplaćuje po dvanaestinama od čega nema nikakve koristi. Osim toga, podsjeća Sušac, on 21 godinu organizira ovaj kazališni festival i ima neki ugled, nikad nije nikoga prevario radi čega mu se njegovi kazališni kolege iz cijelog svijeta rado odazivaju.

Za SAKUD preduga neizvjesnost

Za razliku od Suščeve samouvjerenosti tajnica Saveza amaterskih kulturnih društava (SAKUD) Gabrijela Peruško Pujas vidi to kao veliki problem ne samo za SAKUD nego i za ostale udruge u kulturi.

- Kada smo prijavljivali programe po ovom starom pravilu već bi znali koji su rezultati krajem prosinca ili početkom siječnja i već smo mogli planirati određene programe na koji način će se izvesti sukladno tome koliko smo dobili financijskih sredstava. Ako natječaj bude išao u prvom mjesecu, dok se to sve obradi i dok dobijemo informaciju hoće li se projekt financirati ili neće, puno projekata će već početi. Tu će biti jedna nesigurnost s naše strane jer nećemo znati s kolikim budžetom raspolažemo. U travnju već organiziramo Međunarodni susret harmonikaša u organizaciji OKUD-a Istra koja je članica SAKUD-a pa ako krenemo u realizaciju toga projekta moramo puno ranije znati i imati ugovore i povratne informacije hoćemo li dobiti sredstva ili ne. Za nas je to vrlo teško. Ista priča je i što se tiče programa koje organiziramo početkom šestog ili sedmog mjeseca jer se moraju pozvati neki ljudi na određene programe i već imati povratne informacije o tome hoće li se moći nešto od planiranog realizirati. Bit će teško to ukomponirati, idemo sada promijeniti cjelokupni način rada, kaže Peruško Pujas. Ona napominje da će spomenuti Međunarodni susret harmonikaša sigurno ići, ali će se morati na drugi način snaći, no upitno je u kojoj mjeri će se održati sve ono što je planirano. Možda će, kaže, neki programi i otpasti unutar udruga SAKUD-a i ostalih udruga u kulturi koje su organizirale nešto u prva tri mjeseca godine pa će možda to prebaciti za neki drugi mjesec ako bude neizvjesno.

Zidarić i Belas ne očekuju probleme

Ivor Zidarić organizator je Legendfesta koji se krajem srpnja ili početkom kolovoza održava u Pićnu.

- Neovisno o tome kada ja ili neka druga udruga imam datum festivala, naravno da nekom paše a nekom ne. Onome kome novci sjedaju nakon što se događaj održi, on mora trošiti svoj privatni novac, a naravno da to nikom ne odgovara. Prema nama je Županija uvijek bila korektna i novac uplaćivala nekih mjesec dana prije. To nije utjecalo do sada i neće niti ubuduće, kaže Zidarić.

David Belas član udruge Veliki mali čovjek koja uz udrugu Mig organizira festival Sedam dana stvaranja u Pazinu nada se kako te promjene neće utjecati na održavanje festivala.

- Nadam se da neće utjecati na planiranje. Prve godine sigurno će promjena značiti prilagodbu, jer ćemo informacije imati kasnije. Uvijek kada pišeš projekte radiš projekcije novca kojeg ćeš dobiti tako da ni do sada to nije bilo nikad precizno nego napišeš otprilike koliko ćeš dobiti novaca jer nikad ne znaš. Kasnije ćemo saznati pa ćemo imati manju sigurnost, vjerojatno prvu godinu dok se to ne uigra, kaže Belas. (M. RADIĆ I Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter