Jednaka plaća stranim i domaćim radnicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poljski vodoinstalateri ili bugarski vozači uskoro više ne bi trebali biti sinonim za jeftinu radnu snagu iz zemalja srednje i istočne Europe koja je trbuhom za kruhom pohrlila u razvijenije zapadne zemlje. Budu li europski sindikati slijedili primjer iz Nizozemske, poslodavci ubuduće strane radnike ne bi smjeli plaćati manje nego radnike iz matične zemlje.

Nizozemska unija transportnih radnika (FNV) i Nacionalna federacija kršćanskih sindikata (CNV), naime, ljetos su zaključili kolektivni ugovor koji "pokriva" i radnike iz zemalja srednje i istočne Europe koji rade u Nizozemskoj. Pravilo da se stranom radniku mora isplatiti jednaka plaća kao i radniku iz zemlje-domaćina ugrađeno je u kolektivni ugovor koji pokriva 135 tisuća vozača, nakon što je FNV najavio da će sudskim putem dokazati da oko 800 poljskih građevinaca angažiranih na izgradnji nove RWE-ove elektrane na ugljen na obali Nizozemske imaju pravo na jednaku plaću kao i nizozemski radnik. Zahvaljujući ugovoru kojim se jamči jednaka zarada stranim radnicima, poljskim građevinskima koje je angažirala poljska tvrtka Remak na izgradnji elektrane primanja će porasti između pet i 20 posto.

Nizozemski slučaj svojevrsna je prekretnica za sindikate, jer su poslodavci zanemarivali odredbe kolektivnog ugovora kada je riječ o stranim radnicima. Kako prenosi Eiro, portal koji se bavi industrijskim odnosima u Europi, FNV je u svom internom istraživanju utvrdio da tri četvrtine poslodavaca u Nizozemskoj zanemaruju pravila propisana kolektivnim ugovorom te da se stranim radnicima umjesto više, ugovorom propisane plaće, isplaćuje minimalac. Tako su radnici iz zemalja istočne i srednje Europe zarađivali 30 do 40 posto niže od plaće propisane kolektivnim ugovorom. (G. GALIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter