Jedna trećina djece preuhranjena, a to zabrinjava

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

U rovinjskom Hotelu Eden, održan je međunarodni simpozij na temu "Debela djeca, debeli ljudi". O gorućem i rastućem problemu debljine, za koji dr. Veljko Đorđević veli da nije, barem kada je riječ o svjetskim prilikama, na razni epidemije, već pandemije, na jučerašnjoj su konferenciji za novinare govorili stručnjaci - profesori doktori Davor Štimac, Veljko Đorđević i Hermann Toplak.

U Hrvatskoj 20 posto odraslih debelo

Prema riječima dr. Štimca o problemima pretilih osoba dosta se govori, no ovog puta i s ovog simpozija s aspekta pretile djece, koja su danas debela djeca, a već sutra debeli odrasli.

- Kada govorimo o debljini, govorimo o ozbiljnom problemu. Jedna trećina djece nam je preuhranjena i to zabrinjava, posebno u kontekstu što generacija ove djece, nastavi li istim ritmom, neće nadživjeti svoje roditelje, poručio je dr. Štimac, dodajući da kada je riječ o odraslim osobama u Hrvatskoj ih je 20 posto debelo.

- Trend debljanja potrebno je spriječiti još u najmlađoj dobi, a u taj proces uključiti sve - od  djelatnika vrtića, preko obrazovnog i zdravstvenog sustava, obitelji…, rekao je dr. Štimac.

Poznati psihijatar Veljko Đorđević, istaknuo je i da problem prekomjerne težine ne nastaje preko noći. To nije događaj, već  proces.

Kao što ne nastaje preko noći, on se tako i ne rješava. Jer, iako i možemo smršavjeti četiri do pet kila mjesečno, sam proces je dugotrajan i podrazumijeva cijeloživotnu promjenu ponašanja. Ponavljam, čarobne pilule ne postoje, a konzumacijom i gomilanjem lako nam dostupnih kalorija problemi, s kojima živimo ili s kojima se suočavamo, neće biti manji, poručuje dr. Đorđević.

Debljina je javnozdravstveni problem

Dr. Hermann Toplak, slaže se da debljina nije kozmetički, već javnozdravstveni problem koji, nakon brojnih i kroničnih oboljenja može dovesti i do najgoreg - smrti. Od straha od najgore, nerijetko se pribjegava i drugim rješenjima, primjerice kirurškim intervencijama a koje nisu za svakog i svakome rješenje.

Svi su se govornici složili kako je ključ rješenja u mijenjanju vlastitih navika i stila života, i da je taj način daleko najteži. "Svi bi se mi, kako navodi dr. Đorđević, rado promijenili, ali na način da ostanemo isti". Stoga se treba krenuti od najranije dobi, nacionalnog programa koji obuhvaća brojne stručnjake iz različitih domena djelovanja.

U sklopu međunarodnog simpozija "Debela djeca - debeli odrasli" održan je i međunarodni dječji sportski turnir "Snaga djece u pokretu", koji je na sportske terene Rovinja okupio oko tisuću mlađahnih sudionika iz zemlje i inozemstva u dobi od 9 do 15 godina. Konkretno, riječ je o predstavnicima nogometnih i rukometnih klubova iz pet europskih država - Austrije, Italije, Mađarske,  Slovenije i Hrvatske koji se natječu za titulu najuspješnijih.

Organizatori manifestacije "Snaga djece u pokretu" i simpozija "Debela djeca, debeli odrasli" su Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za debljinu HLZ-a, Hrvatsko društvo za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a , Hrvatsko endokrinološko društvo HLZ-a,   Hrvatsko društvo za parenteralnu i enteralnu prehranu HLZ-a, Hrvatsko društvo za poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite HLZ-a, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske i   Udruga "Akademija zdravog življenja". (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter