Jedna tona skuhane pašte razgrabila se brzinom munje

Mažoretkinje na pulskom Forumu (Z STRAHINJA)
Mažoretkinje na pulskom Forumu (Z STRAHINJA)

Na velikoj pijaci podno Župne crkve Marijina uznesenja i Sv. Peregrina u Umagu, ovoga se četvrtka održala tradicionalna velika fešta od rajčica, a kojom se ujedno i slavio početak berbe ove slasne jednogodišnje biljke koje će prema najavi ovogodišnjim urodom za jednu tonu premašiti onu prošlogodišnju od 11 tisuća tona.

U tu čast, vrsni su kuhari za sve pridošle na slavlje pripremili i tisuću kilograma tjestenine, i to ne jednu vrstu, već čak četiri. Tako se moglo birati onu s umakom bolonjez, tunom, klasičnom s pomidorima i maslinama, te plodovima mora. Za svega 20 kuna uz koju se za tu cijenu dobilo i pola litre flaširane vode, sva prikupljena sredstva ove humanitarno-kulinarske priredbe biti će namijenjena najpotrebnijima, a ovoga puta osigurat se nabava radiološkog aparata za umaški Dom zdravlja.

Kulinarski show započeo je u večernjim satima na način da se u četiri velike teće zapremine nekoliko stotina litara prvo ubacivalo sve potrebito za spravljanje šuga, a zatim na laganoj vatri, miješalo i miješalo. U tome su sudjelovali mnogi vrsni kuhari predvođeni dobro poznatim majstorom kuhače Draženom Đuriševićem, a njima se pridružili i brojni čelni ljudi Grada Umaga, TZ-a i Podravke. Dok su oni vrtjeli po tećama, mnogobrojni posjetitelji s nestrpljenjem su iščekivali zgotovljeno, fotografirali i snimali. Drugi su pak u nepreglednoj koloni stajali u redu ne bi li što prije kupili bon za kušnju spravljenih delicija, a kada je na kraju ubačena pašta, i sve se zajedno u loncima dobro se promiješalo, nastalo je ludilo. Meni, dvije, četiri molim, dajte šest… orilo se na sve strane i na svim jezicima od talijanskog pa čak do ruskog. Skuhano je nestajalo brzinom munje, a kuhari i svi koji su sudjelovali u pravljenu istog sada pak nisu niti stizali izdavati traženo. U pomoć im pristizali svi koji su mogli pa čak i sam direktor umaške tvornice za preradu rajčica Vlado Sobota.

Istovremeno s druge strane trga na opće oduševljenje prisutnih u degustiranju održan je nastup umaških mažoretkinja uz odličnu svirku puhačkog orkestra "Naša sloga", a svega par metra dalje od bine i još jedan kulinarski show na kojom su svoje umijeće spravljanja jela od pomidora odmjerile dvije ekipe. Prvu je predvodio čelni čovjek Grada Umaga gradonačelnik Vili Bassanese, a u drugoj bio vrsni majstor kulinarstva, svima dobro poznato lice sa TV ekrana Stevo Karapandža. Nakon degustiranja, odlučeno je kako pobjednika nema, jer ono što su napravili gotovo da je bilo identično u okusima.

Pašta, i meni pašte, dajte mi onu s tunom, s plodovima, s bolonjez… bili su  uzvici koji su se mogli čuti još uvijek na sve strane. Stolovi postavljeni samo za tu prigodu bili su dupkom puni, a monotoniju žvakanja i čavrljanja razbili su zatim dobrom svirkom na velikoj pozornici grupa Bukaleta. Oni koji su je pojeli ubrzo su zapjevali, oni odvažni s punim želucima i zaplesali, a zatim je uslijedio program dobitnika "Naj pomidora". Za kriterij najbolje rajčice s organoleptičkim svojstvima, laskavu ovogodišnju titulu osvojio je OPG Maurizio Vouk, dok je za vlasnika najtežeg pomidora na fešti izabran onaj težak 1.702 grama uzgojenog od strane Marije Bok.

Gotovo je i nepotrebno spominjati kako je slavlje i fešta u čast pomidora, kao i početak berbe istog u Umagu okončano tek u kasnim satima.

Za jednu tonu umaka upotrijebljeno je 350 kilograma tjestenine, 180 kilograma svježih pomidora pelata i 120 kila gotova umaka. Ubačeno je 60 kilograma koncentrata od rajčice i 40 kilograma salse, a zavisno od jela upotrijebljeno i 100 kilograma mljevenog mesa, 60 kilograma plodova mora, 80 kilograma tune, 30 kilograma maslina i 20 kilograma Vegete i maestro začina. (Tekst i fotografije Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter