Jedna stipendija studentu, jedna državi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za isplatu jedne stipendije studentu za diplomski ili doktorski studij u Hrvatskoj je potrebno izdvojiti državi iznos u visini još jedne stipendije na ime doprinosa, poreza i prireza, tvrdi se u priopcenju za javnost Instituta za razvoj obrazovanja (IRO).

Prema njihovim podacima, ako neka pravna ili fizicka osoba želi dodijeliti jednu neto stipendiju u iznosu od 35 tisuca kuna iz sredstava izvan državnog proracuna za diplomski ili doktorski studij, za državu mora izdvojiti još 33 tisuce kuna na ime doprinosa, poreza i prireza. Postojeci porezni propisi izostavljaju stipendije za diplomske i doktorske studije u Hrvatskoj i inozemstvu, zbog cega za takve stipendije ne postoje porezne olakšice te su one u potpunosti oporezive (za sredstva izvan državnog proracuna).

"Ovakvi propisi koce povecavanje broja dostupnih stipendija i povecanje izdvajanja za obrazovanje u Hrvatskoj", tvrdi izvršni direktor IRO-a Ninoslav Šcukanec, koji objašnjava i da Pravilnik o porezu na dohodak propisuje novcani neoporezivi dio stipendija u iznosu od 1.600 kuna, odnosno samo iznimno cetiri tisuce kuna, pri cemu kriteriji za takve iznimne slucajeve nisu sasvim jasno navedeni.

"I ovo je jedan od ogranicavajucih faktora pri donošenju odluka o visini dodijeljenih sredstava za stipendije jer se time izbjegava dodjela stipendija iznad neoporezivog iznosa. Zbog velikog iznosa poreza i doprinosa na stipendije izbjegava se odobravanje stipendija u zatraženoj i stvarno potrebnoj visini. Vrhunsko školovanje danas, medutim, iziskuje financijska sredstva znatno iznad pravilnikom propisanih iznosa", kaže Šcukanec te dodaje da IRO predlaže da se u Pravilnik o porezu na dohodak uvede kategorija stipendija za diplomske i doktorske studije u Hrvatskoj i inozemstvu koje isplacuju zaklade i koje moraju biti izuzete od oporezivanja.

"Naravno, svjesni smo da stipendiranje i uvodenje povlastica na stipendiranje sa sobom povlaci i mnogo problema jer se otvara prostor za manipulaciju i pranje novca. Neke bi tvrtke, primjerice, mogle, umjesto oporezive place, svojim zaposlenicima isplacivati neoporezive mjesecne stipendije", rekao je Šcukanec i naglasio da je upravo stoga ovu problematiku potrebno pažljivo regulirati. Prijedlog je dan na mišljenje Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te je dobio njegovu punu potporu. Odluka je sada, tvrdi Šcukanec, na Ministarstvu financija.


Podijeli: Facebook Twiter