Jedna od najvećih svjetskih jahti "Katara" na Riječkom gatu

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Danas se u Puli nakratko, na putu od Malog Lošinja prema otočju Brijuni, zaustavila jedna od najvećih jahti na svijetu "Katara". Kako saznajemo, na njoj je bilo 74 osobe, što putnika, što osoblja.

Međutim, iz službenog kataloga dostupnog na internetu, razvidno je da ima više kabina za osoblje nego za putnike. Ukratko, dugačka je 124 metra, ima 14 kabina u koje se može smjestiti 28 putnika te čak 30 kabina za 60 članova posade. Kako saznajemo, imaju i odvojene stepenice posebno za posadu, posebno za goste. Procijenjena joj je vrijednost od 300 milijuna dolara. Na jahti se može vidjeti i helikopter, točnije Eurocopter s registracijom A7-HMD.

Inače, jahtu je izgradilo brodogradilište Lurssen i 2010. isporučilo tadašnjem vlasniku, katarskom šeiku Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani. Projektirao ju je Espen Oeino, a unutarnji dizajn potpisuje Alberto Pinto. Iako se ne zna mnogo o samoj unutrašnjosti, iz nekih se fotografija može zaključiti da glavni salon ima visinu kao dvije palube. Dužina od 124 metara ili 408 stopa osigurala joj je 14. mjesto najvećih jahti na svijetu. Maksimalna brzina joj je 20 čvorova. Registrirana je u Dohi, državi Katar. Ima manji brod, tender, Katara II, koji ima čak 24 metra. Jahta Katara nije dostupna za najam.

Šeik Hamad bio je poznat i po tome što je podržao osnivanje novinarske mreže Al Jazeera kreditom od 130 milijuna dolara. Vrijednost njegove imovine, pak, procijenjena je na 2,5 milijarde dolara. Godine 2013. šeik Hamad je abdicirao, a naslijedio ga je sin šeik Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani, rođen 1980. godine i trenutno je on najmlađi vladar na svijetu. Država Katar mala je zemlja, smještena na Katarskom poluotoku u Perzijskom zaljevu.

Ime Katara ili Catara prvi je i najstariji naziv u geografskim i povijesnim kartama za Katarski poluotok, u ranom osamnaestom stoljeću. Kasnije je ime napisano "Katara" umjesto "Catara". (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter