Jedna članica Pussy Riota puštena iz zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusko pravosuđe u srijedu je iz zatvora pustilo članicu glazbene skupine Pussy Riot, no potvrdilo je dvogodišnju zatvorsku kaznu za druge dvije mlade žene koje su u siječnju u moskovskoj katedrali izvele "punk molitvu" kojom su zazivale odlazak s vlasti predsjednika Vladimira Putina.

Ekaterina Samucevič odmah se pušta na slobodu, a njezina se kazna preinačuje u uvjetnu, izjavila je predsjednica suda.

Nepromijenjene ostaju kazne izrečene drugim dvjema mladim ženama, Nadeždi Tolokonjikovoj i Mariji Aljohini, rečeno je u žalbenom postupku.

Članice su se žalile na presudu izrečenu u kolovozu kojom su osuđene na kazne dvogodišnjeg zatvora zbog huliganstva i poticanja vjerske mržnje jer su molitvom u crkvi pozivale Gospu da "Putina otjera s vlasti".

Irina Hrunova, odvjetnica oslobođene Samucevič, rekla je da njezina klijentica nije sudjelovala u "molitvi" pred oltarom jer je bila privedena 15 sekunda po ulasku u katedralu. Sud je time uzeo u obzir pojedinačnu odgovornost svake članice skupine.

Druge dvije mlade žene doznat će za desetak dana u koji će radni logor biti poslane, objavila je agencija Ria Novosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter