Jedna cašica za zdravlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novo istraživanje pokazalo je da su žene koje svakodnevno konzumiraju jedno alkoholno pice zdravije nego žene koje piju više ili manje od toga.

Istraživaci iz Škole narodnog zdravlja koja se nalazi u sklopu poznatog americkog sveucilišta Harvard, analizirali su informacije prikupljene u velikom prospektivnom epidemiološkom istraživanju o zdravlju žena koje se vec više od trideset godina provodi u SAD-u.

Rezultati analize pokazali su da žene srednje dobi koje piju jedno alkoholno pice dnevno imaju oko 20% vecu vjerojatnost da budu dobrog zdravlja kada ostare nego što to imaju žene koje ne piju.

Žene koje su pile vecinu dana u tjednu imale su gotovo 50% vecu vjerojatnost da ce biti dobrog zdravlja no žene koje ni u kakvim prilikama ne konzumiraju alkohol.

Rezultati ovog zanimljivog istraživanja objavljeni su u strucnom caospisu „PloS Medicine", a autori su zakljucili: "Ovi podaci pokazuju da redovna, umjerena konzumacija alkohola u srednjim godinama može imati utjecaj na blago poboljšanje cjelokupnog zdravstvenog stanja kod žena koje dožive stariju dob."

I ovdje se kao i u mnogim drugim istraživanjima naglašava umjerenost kao jedan od glavnih cimbenika u ocuvanju zdravlja, no, da to cesto nije tako govori i podatak da u Hrvatskoj ima oko 240.000 alkoholicara, medu kojima je cak 50.000 žena.

Mojdoktor.hr


Podijeli: Facebook Twiter