Jedite trešnje, budite zdravi i lijepi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tržnice se ovih dana crvene od mnoštva proljetno-ljetnih plodova: jagoda, ribizla, a ponajviše trešanja, cija je sezona sada na vrhuncu. Kako vele prodavacice na pulskoj tržnici, ove su godine iznimno dobro rodile, pa ih zato ima tako puno, po relativno povoljnim cijenama, od 16 do 20 kuna za kilogram. Stoga, kupujte i jedite trešnje dok ih jer su zdrave - buduci da nemaju masnoca, pomažu kod smanjenja tjelesne težine, bogate su vitaminima i mineralima, fitokemikalijama te antioksidansima koji štite organizam. Svježe trešnje odlicne su, navode strucnjaci, za otklanjanje fizicke i umne iscrpljenosti, a djeluju i protiv lošeg raspoloženja. Ipak, ne treba ih jesti prije objeda jer njihova lužnata reakcija koci izlucivanje probavnih sokova, a nakon trešanja ne treba piti vodu, a pogotovo pivo ili alkoholna pica. Antocijanini koji se nalaze u njima blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove, pa doktori vele da je samo 20 trešanja ucinkovitije od aspirina, a imaju i pozitivne ucinke na giht i bolove od artritisa. Tko jede trešnje imat ce zdrave kosti jer njeni plodovi sadrže puno kalcija, magnezija i bora. Iskoristiti se mogu cak i peteljke - za caj koji poboljšava izlucivanje mokrace pri pojavi bubrežnih kamenaca.


Podijeli: Facebook Twiter