Jedinstvo Talijana i decentralizacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanska zajednica od Pirana do Pule mora ostati jedinstvena unatoc njezinim specificnostima, temeljna je tocka programa Furia Radina i Mauruzia Tremula nazvanog "Orgoglio italiano (Talijanski ponos)", koji su se na predstojece izbore na vodece funkcije u Talijanskoj uniji kandidirali prvi kao predsjednik Unije, a drugi kao predsjednik Izvršnog vijeca.

"Ponos na koji mislimo nema nacionalisticki predznak te se zalažemo za suživot s ostalim stanovništvom", kazao je Tremul na predizbornom skupu u cetvrtak navecer u vodnjanskoj Zajednici Talijana, dok je Radin istaknuo da su se uspjeli oduprijeti asimilaciji, odnosno ostali svjesni vlastite pripadnosti.

Lista ovog dvojca zalaže se za decentralizaciju Unije, reformu njene skupštine i tijela, ucvršcivanje zajedništva, ocuvanje temeljnih prava talijanske nacionalne zajednice i dvojezicnosti te razvoj školstva i drugih talijanskih institucija, poput Zajednice Talijana ili rovinjskog Centra za povijesna istraživanja.

S listom Silvana Saua i Oriette Marot imaju puno zajednickog, ali samo naizgled, nastavio je Radin i objasnio da je njihov pojam decentralizacije usmjeren k unutra, odnosno ka zajednicama, odlucivanju i financijama.

Istovremeno, ona je usmjerena prema vani jer je otvorena za dijalog s onima koji donose odluke. Samo na taj nacin uspjeli su se izboriti za dvojezicne signalizacije na Istarskom ipsilonu, objasnio je Radin, koji je svoje snage uperio k rušenju ugleda suparnicke liste.

Prema njegovim rijecima, dvojac koji sacinjavaju Silvano Sau i Orietta Marot kandidirao se samo da bi oslabio Uniju, zakljucio je dosadašnji predsjednik Talijanske unije, kojeg je s pažnjom u prostoru Zajednice poslušalo 20-ak zainteresiranih pripadnika talijanske manjine.


Podijeli: Facebook Twiter