Jedinstveni zahtjev za zaštitu istarskog ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na skupštini Klastera istarskih maslinara održanoj u srijedu u prostorima porecke Agrolagune usvojene su izmjene Društvenog ugovora koje omogucuju relativno jednostavan i liberalan pristup novih clanova, cime bi se svi poslovni subjekti u Istarskoj županiji koji imaju veze s maslinama i maslinovim uljem okupili u jednu organizaciju - upravo u taj Klaster istarskih maslinara - i tako zajedno pokrenuli jedinstveni postupak za zaštitu izvornosti istarskog ekstradjevicanskog maslinovog ulja.

Konkretnim izmjenama društvenog ugovora omogucava se da clanovi Klastera postanu sve zainteresirane pravne i fizicke osobe koje se bave uzgojem, preradom ili prometom maslina proizvedenih na podrucju Istarske županije, prometom ekstradjevicanskog maslinovog ulja proizvedenog od istarskih maslina te udruge za promicanje i razvoj poljoprivredne djelatnosti. Ranije su clanovi mogli biti samo proizvodaci koji proizvode više od propisane minimalne kvote i u maslinama i u maslinovom ulju.

Umjesto ranije odredbe da se clanarina i broj glasova u Klasteru odreduju kolicinom proizvedenog maslinovog ulja uvedena je odredba da svakom clanu pripada jedan glas i da clanarina postaje jednaka za sve, te da se važnije odluke, ukljucujuci i prijem novih clanova, izglasavaju trocetvrtinskom vecinom.



Klaster istarskih maslinara osnovalo je 2009. jedanaest clanova, no buduci da su se u Ministarstvu poljoprivrede pojavila cetiri razlicita zahtjeva za zaštitu izvornosti ili geografskog podrijetla istarskog ekstradjevicanskog maslinovog ulja, što je bilo neostvarivo, tijekom dvogodišnjeg pregovaranja svih istarskih proizvodaca maslina i maslinovog ulja dogovoreno je da se svi ti zahtjevi objedine u jedan jedinstveni kojemu ce nositelj biti upravo Klaster istarskih maslinara. Ostala tri podnositelja zahtjeva povuci ce svoje zahtjeve iz procedure u Ministarstvu, i uclaniti se u Klaster te poduprijeti zajednicki zahtjev. (D. ŠIŠOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter