Jedinstveni šarm Umaga osvaja svijet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavljanju 22. ATP Studena Croatia Opena, koji se održava u Umagu od 21. do 31. srpnja, prisustvovali su celni ljudi organizacije, a objavljena je i lista igraca.

Nakon nekoliko sezona na turniru ce Hrvati ponovno biti u najjacem sastavu, a predvodit ce ih Marin Cilic, Ivan Ljubicic i Ivan Dodig. Najjace strano ime bit ce lanjski pobjednik Juan Carlos Ferrero, a uz njega Umag ce posjetiti sedam igraca s liste Top 40. No, kako je direktor turnira Vanja Božickovic naglasio, umaška etapa ATP cirkusa nešto je više od samog tenisa.

- Za razliku od drugih turnira, naša posebnost je što Umag ima sebi svojstveni šarm. Imamo stadion uz more, clubbing zonu, a termin turnira je u vrijeme kad je prirodno zabaviti se, rekao je Božickovic te naglasio da je lani kroz centar Stella Maris prošlo 70.000 ljudi, a 65.000 je gledalo meceve.

Osim u vrhunskom sportu, posjetitelji Umaga i ove godine ce moci uživati u popratnim sadržajima. Istria Gourmet Festival odvijat ce se paralelno s turnirom, a gurmani ce moci posjecivati tri njegove zone - Našu kužinu, Istria gourmet restaurant i Vinistru. U ponudi ce biti istarski specijaliteti, od pršuta, sira, tartufa pa do vrhunskih vina i maslinovih ulja.

Ove sezone poseban naglasak bit ce na animaciji djece. Za razliku od ranijih izdanja, Kids Week trajat ce cijeli tjedan pa ce najmladi imati više vremena družiti se sa svojim idolima. Božickovic je sa svojim timom posebnu pozornost posvetio internacionalnom prijenosu meceva i slanju slika Umaga u svijet. Turnir ce tako u raznim prilozima predstaviti CNN, BBC, ESPN, Eurosport, RTR i druge renomirane televizije.

Veliku pozornost turniru posvetili su i ATP mediji, preko TV Showa koji potencijalno gleda 412 milijuna ljudi. Mecevi i prilozi bit ce dostupni u 102 zemlje na pet kontinenata, a o sve vecem interesu za naš najstariji turnir govori podatak da je lani u centru Stella Maris bilo 37, a ove godine ce stici predstavnici 70 razlicitih medija. Koliko to znaci za Umag na presici je objasnio predsjednik Uprave Istraturista Željko Kukurin.

- Turnir je iznimno znacajan za promociju Umaga buduci da u projektu stvaranja destinacije jednu od kljucnih uloga imaju medunarodna sportska dogadanja. U Umagu ih je cak pet, a ATP je svakako kruna. Procjena marketinških vrijednosti tih dogadaja premašuje 30 milijuna kuna, rekao je Kukurin.

O turniru je govorio i umaški gradonacelnik Vili Bassanese. Kazao je da je uspjeh turnira rezultat sinergije Umažana i gospodarstvenika. Okupljenima su se obratili i predsjednik Hrvatskog teniskog saveza (HTS) Radimir Cacic, izbornik hrvatske reprezentacije Goran Prpic, ravnatelj uprave za razvoj turizma Robert Pende, clan uprave Podravke Krunoslav Bešvir, a su svi iskazali potporu turniru i naglasili da im je cast biti dio tako važnog dogadaja. (Piše Tibor TOROMANOVIC, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Otvorenje uz slavnu Montserrat Caballe

Ovogodišnji turnir koncertom ce otvoriti svjetska pjevacka diva Montserrat Caballe uz gostovanje Tonyja Cetinskog. Pjevacici to nije prvi nastup na sportskom terenu: 1992. otvorila je Olimpijske igre pjevajuci hit "Barcelonu" s legendarnim Freddyjem Mercuryjem, a istom pjesmom otvorila je finale Lige prvaka na Nou Campu 1999.
- Osobito mi je drago što cemo zajedno nastupiti baš u Umagu, rekao je Cetinski.
Program nikad nije bio bogatiji, a uvelicat ce ga i koncerti svjetski poznatog benda Yolanda Be Cool te Nene Belana, Elvis Stanic Quarteta, Goran Griff banda, TBF-a, Lane Jurcevic, Pozitiva, Budenja, Gustafa, Jinxa i Vanne. Bit ce održani i raznoliki zabavni dogadaji, poput izbora za Miss hostesa, Players partyja, Studena Partyja.


Sudionici

1. Juan Ignacio Chela (Argentina, 20. na svijetu)
2. Aleksandr Dolgopolov (Ukrajina, 21.)
3. Marin Cilic (Hrvatska, 27.)
4. Tommy Robredo (Španjolska, 33.)
5. Fabio Fognini (Italija, 34.)
6. Sergiy Stahovsky (Ukrajina, 35.)
7. Ivan Ljubicic (Hrvatska, 36.)
8. Ivan Dodig (Hrvatska, 42.)
9. Potito Starace (Italija, 48.)
10. Andreas Seppi (Italija, 51.)
11. Pablo Cuevas (Urugvaj, 55.)
12. Robin Haase (Nizozemska, 58.)
13. Carlos Berlocq (Argentina, 69.)
14. Blaž Kavcic (Slovenija, 72.)
15. Maximo Gonzalez (Argentina, 76.)
16. Juan Carlos Ferrero (Španjolska, 82.)
17. Filippo Volandri (Italija, 84.)
18. Thiemo de Bakker (Nizozemska, 85.)
19. Olivier Rochus (Belgija, 89.)


Podijeli: Facebook Twiter