Jedinstvena vizualna atrakcija - 360° 3D mapping na Forumu


Otkako je u Puli pokrenut festival Visualia, Puljani i turisti koji tih dana borave u gradu, svjedoci su jedne sasvim nove i vrlo zanimljive atraktivne manifestacije koja bilježi sve više poklonika. I koja će se, kako stvari stoje, sve češće koristiti kao dodatna ponuda i atrakcija u gradu. Na tom je tragu projekt Grada Pule koji je u tijeku - 360º 3D mapping koji će ponuditi zanimljivu vizualnu atrakciju, i to na Forumu. Riječ je o projektu kojim će se u večernjim satima na Forumu na svim pročeljima zgradama projicirati 10-minutni animirani povijesni film o najvažnijim povijesnim događajima tijekom razvoja grada Pule u krugu od 360º u 3D tehnici.

Kao preduvjet, objasnili su u Gradu, treba obnoviti pročelje zgrade na adresi Forum 8/Sergijevaca 2, odnosno zgradu gdje se nalazi kavana Forum. Pročelja zgrada na Forumu, naime, zbog zadovoljavanja minimalnih tehničkih uvjeta, moraju biti renovirana za što bolji prikaz mappiranja.

- Trenutno je projekt u fazi mirovanja zbog turističke sezone, no vrlo brzo krećemo dalje, rekao nam je pročelnik Ureda Grada Aleksandar Marić.

U tijeku je javna nabava za obnovu navedene zgrade na Forumu i, kad se to okonča, odnosno kad prođe žalbeni rok, kreće se u obnovu, a samim time, kreće i nastavak projekta za koji je Ministarstvo turizma temeljem Programa Fonda za razvoj turizma krajem prošle godine osiguralo iznos od 1,5 milijuna kuna. Grad Pula će dodati još 20 posto na taj iznos. Kako su izvijestili, u Gradu Puli će formirati operativni tim i izraditi detaljan budžet te će se pripremiti prijave na natječaje za sredstva iz EU fondova. Nakon toga slijedi nabavka tehničke opreme te izrada filma koji će se projicirati na Forumu.

Trebat će se ugraditi projekcijski otvori u krovištima zgrada, bit će nadalje potrebno postaviti video projekcijski sustav te i 24-kanalno ozvučenje na nekoliko unaprijed određenih lokacija.

- Ideja je da se na četiri strane, odnosno na zgrade na Forumu, i to zgrade Komunalne palače, katastra, Upravnog odjela za kulturu i Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu, postave projektori koji pokrivaju četiri fasade i "zatvaraju krug" od 360°, izvijestili su iz Grada Pule, napominjući da je cilj projekta kreirati nove i osnažiti postojeće kulturno-turističke atrakcije grada temeljene na audio-vizualnoj umjetnosti i novim, modernim tehnologijama.

U realizaciji 360º 3D mappinga surađivat će i pulski povjesničari, umjetnici, udruge i nadležne institucije, a planirano je da se filmom obuhvati povijesni razvoj Pule sve do današnjih dana. Bit će to trajna instalaciji koja može biti u funkciji 365 dana u godini - jednom postavljen, projekt zahtijeva minimalna održavanja i ažuriranja. Zapravo, bit će temelj mnogim budućim i podrška postojećim projektima u audio-vizualnom smislu. (Nera SOFTIĆ, Snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter