Jedinstvena baza o kretanju cijena nekretnina

Ilustracija iz arhive, Labin (S. NIKETIĆ/CROPIX)
Ilustracija iz arhive, Labin (S. NIKETIĆ/CROPIX)

Osim uvođenja obaveznih energetskih certifikata, tržištu nekretnina spremaju se novi propisi, ovoga puta u obliku svojevrsne Uredbe o procjeni vrijednosti nekretnina. Intencija je s jednog relevantnog mjesta nadzirati kretanje cijena kako bi se spriječile manipulacije, a tržište nekretnina dodatno reguliralo.

U tu je svrhu resorno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja otvorilo javnu raspravu pa zainteresirana javnost ima priliku do 13. veljače uputiti svoje prijedloge i primjedbe na mail: [email protected].

Zasad je utvrđivanje vrijednosti nekretnina u Hrvatskoj prepušteno poslovnoj praksi i diskrecijskim odlukama procjenitelja, a nova bi uredba trebala to promijeniti i olakšati posao procjeniteljima da na osnovu konkretnih podataka donesu što relevantniju procjenu. Naime, u Hrvatskoj ne postoji kvalitetan pregled kretanja cijena nekretnina i nema propisa koji bi na neki način objedinio sve podatke o samim vrijednostima nekretnina.

Nova bi uredba trebala povećati transparentnost tih podataka, a intencija je ponajprije olakšati i uvid u kretanje cijena. Nužni podaci prikupljat će se putem javnih bilježnika koji ovjeravaju ugovore vezane uz promet nekretnina, no kako konkretno, u resornom Ministarstvu još ne pojašnjavaju. Ističu da će prikupljanje i evaluaciju podataka obavljati i djelatnici upravnih tijela županija i gradova, a odgovornost za izdavanje podataka koji su nužni za izradu procjena ali i godišnji pregled prometa snositi će procjeniteljsko povjerenstvo osnovano kao neovisno tijelo pri svakoj županiji i gradu.

S obzirom da ne postoji kvalitetna baza podataka o realiziranim prometima nekretnina, što je osnova za svaku procjenu, Ministarstvo planira osnovati bazu koja će sadržavati sve osnovne parametre nužne za procjenu. Naime, podaci o orijentacijskim vrijednostima nekretnina bit će javni i prikazivati će se grafički u Informatičkom sustavu prostornog uređenja. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter