Jedinstven književni događaj usred Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U svom premijernom predstavljanju u Hrvatskoj, etablirani i već nagrađivani britanski pisci Joanna Kavenna, David Szalay, Samantha Harvey i Gary Budden, uvrštavani i u izbore za najveće nagrade na engleskom govornom području poput Bookera, sinoć su u pulskom Rojcu čitali dijelove svojih novih romana na petom izdanju vrijednog književnog festivala Lit Link / Književna karika. Pod motom "Unatoč Brexitu", bio je to vrhunski, ekskluzivan događaj za sve ljubitelje književnosti, uz projiciran englesko-hrvatski prijevod.

Autorski pečat poetičnosti

Joanna Kavenna, nagrađivana britanska prozaistica, pročitala je ulomak iz romana "Come to the Egde", privukavši u trenu punu pažnju publike svojim sugestivnim stilom i profinjenim humorom.

David Szalay dobitnik je više književnih nagrada, a prošle je godine njegov roman "All That Man Is" bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Pulskoj publici pročitao je svoju kratku, prilično mračnu priču "Long Distance", pisanu lani za BBC Radio, u kojoj se vozač kamiona na dugim i jednoličnim europskim dionicama jedne noći suočava s iskušenjem ilegalnog prijevoza napuštenog imigrantskog dječaka.

Samantha Harvey, čija proza ima specifičan autorski pečat poetičnosti, s romanom prvijencem iz 2009. "The Wilderness" bila je u širem izboru za nagradu Booker. Puljanima je pročitala dio iz svog posljednjeg, trećeg romana "Dear Thief", nadahnutog pjesmom Leonarda Cohena "Famous Blue Raincoat" o ljubavnom trokutu. Ovaj je roman dobio izvrsne kritike od New Yorkera do Telegrapha i Guardiana.

Već i ovo dosad napisano dovoljno je za pohvalu organizatora Lit Linka, Hrvatskog društva pisaca kao i vodećih ljudi, pisca Roberta Perišića, izdavača Ivana Sršena (Sandorf) i vještog moderatora, pjesnika i esejista Marka Pogačara. Predstavljanje britanskih autora zaključio je Gary Budden, kratkopričaš i izdavač iz Londona sa sluhom za socijalnu i kulturnu marginu, pročitavši priču iz nove knjige "Hollow Shores", priču o nenadanom gostu koji je stigao u doba krize.

Recentna djela

Po uhodanom konceptu Lit Linka, i preksinoć su se u izmjeničnom predstavljanju, publici i prisutnim britanskim urednicima i izdavačima (Anna Kelly, Rosie Goldsmith, Mitchell Albert, Gary Budden i Nathan Connolly) predstavili i domaći pisci.

Ovaj su put to bili Željka Horvat Čeč (pročitavši ulomke iz svog recentnog autobiografskog romana "4 brave"), pisac i likovni umjetnik Boris Greiner (ulomak iz romana "Ona i on"), esejistica i književna kritičarka Katarina Luketić (o uvriježenim diskursima zapadne percepcije Balkana iz knjige "Balkan: od geografije do fantazije") te književni i bračni par Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen (odlomak iz recentno objavljenog romana "Blagoslovljena"). Nakon Pule festival je sinoć gostovao u Rijeci, a večeras se održava u Zagrebu. (Z. ANGELESKI)



Podijeli: Facebook Twiter