Jedino rješenje je izgradnja Šijanskog kolektora

Svaka jača kiša donosi ogromne količine vode u područje novog rotora (M. MIJOŠEK)
Svaka jača kiša donosi ogromne količine vode u područje novog rotora (M. MIJOŠEK)

Zbog plavljenja novog kružnog toka u Šijani na ulazu u grad, a samim time i plavljenja većeg dijela industrijske zone u tom području grada, jučer je održan sastanak gradonačelnika Borisa Miletića, generalnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića i predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Eda Kosa. Upravo je problem oborinske odvodnje tražio konkretne smjernice nadležnih jer je, iako novi i dovoljnog profila, odnosno kapaciteta, sustav položen u kružni tok. Problem je što nastavak sustava nije rekonstruiran u Ulici 43. istarske divizije, odnosno tzv. Šijanski kolektor, te je spoj "privremen" i ne može upiti vode koje se slijevaju s kružnog toka, Peličeta i Velog Vrha.

Detektirana značajna područja

I sam gradonačelnik, koji je i inicirao jučerašnji sastanak, nedavno je na sjednici Gradskog vijeća izjavio da, prije svega, treba postići funkcionalnost odvodnje oborinskih voda. U suprotnom će se ponavljati slike poplava jer je već nekoliko puta došlo do plavljenja tog dijela grada (a posljedično i okolnih zgrada Arube, Lidla i Bauhausa).

- Želio bih se ovim putem zahvaliti svim sudionicima današnjeg sastanka, posebice direktoru Hrvatskih cesta Edi Kosu i direktoru Hrvatskih voda Ivici Plišiću, koji su još jednom dokazali da je naša međusobna suradnja na iznimno visokoj razini, rekao je jučer nakon sastanaka gradonačelnik Miletić.

Rješavanje odvodnje oborinskih voda, dodaje, jedan je od gradskih ključnih prioriteta.

- Detektirali smo neka područja koja su po tom pitanju značajna, poput primjerice kružnog toka u Šijani. Klimatske promjene kojima smo svjedoci posljednjih godina značajno utječu na količinu oborina u gradu i zato se posebna pažnja prilikom projektiranja posvećuje upravo odvodnji vode, odnosno samoj funkcionalnosti. Kao Grad, već smo poduzeli niz mjera kako bi se problem dugoročno riješio i siguran sam da ćemo kao i dosad jedino koordiniranim radom svih uključenih strana i to pitanje riješiti, istaknuo je Miletić, ne navodeći pritom što je konkretno usuglašeno na sastanku.

Rotor napravljen po projektu

Iako se za većih oborina, a zbog plavljenja novog kružnog toka i okolnog područja činilo da odvodnja nije napravljena kako treba, iz Hrvatskih cesta tvrde da je sustav oborinske, mješovite i fekalne kanalizacije izgrađen u skladu s glavnim i izvedbenim projektima te zadovoljava potrebe odvodnje, kako novoizgrađenog rotora, tako i ostalih prometnica koje se planiraju graditi, a čija će odvodnja biti spojena na sustav odvodnje rotora Šijana. Otjecanje vode iz kanalizacijskih sustava rotora u gradski kanalizacijski sustav prilikom ekstremnih padalina stvara probleme zbog nezadovoljavajućeg kapaciteta Šijanskog kolektora, utvrdile su Hrvatske ceste. Isti odgovor dobili smo tada i iz Grada Pule, iz kojeg su ponovili da je oborinski sustav novog kružnog toka u Šijani spojen na stari odvodni kanal koji nije u stanju apsorbirati enormnu količinu padalina zbog čega dolazi do plavljenja. Dugoročno i trajno rješenje problema plavljenja ovog dijela grada postići će se izgradnjom kanala oborinske odvodnje u Ulici 43. Istarske divizije, potvrdili su tada iz Grada Pule.

Problem je, međutim, što je izgradnja Šijanskog kolektora od novog rotora na ulazu u Pulu do Punte, vrijedna oko 35 milijuna kuna što iznosi čak deset posto gradskog proračuna. Stoga se taj projekt preko Hrvatskih voda i Herculanee želi kandidirati prema europskim fondovima. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter